發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
講派貨 電話維修 物流 零售全部都憑佢主觀感受就回覆,點知就錯到七彩,又文不對題,人地講A佢就講B
好明顯行外人再用一種睇唔起自己果行以外既工種既細路
出個post黎搵自豪感
樓主就算鳩數啦
我認同佢主題個觀點
但佢係呢個post嘅回覆嘅質素真係不敢恭維
同感
個post 係完全無research 過就憑主觀出黎鳩up
講派貨 電話維修 物流 零售全部都憑佢主觀感受就回覆,點知就錯到七彩,又文不對題,人地講A佢就講B
好明顯行外人再用一種睇唔起自己果行以外既工種既眼光去講野既細路
出個post黎搵自豪感
唔會,因為全香港公司一齊廢,冇話邊個淘汰邊個
所有IT system 當你量大個時就要optimization
人手optimize可能做到10%
之後決戰個5%就要system
高技術野黎

對大公司黎講,每cost down 1%都可以好大分別
其實有咩問題雖然好多人對美國夢既定義都唔同,好似財自咁,不過統計過通常都係講緊,有一間屋,有一架車,有美滿家庭就係好多人夢寐以求既美國夢。

咁大陸好鍾意搞乜乜金融園區,科技園區,就咁隔硬搞係咪好有料?你都係支持大政府㗎啦,但係真正持久有料既公司係一定靠私人市場,Tesla靠政府資助創業?Apple?FB?Amazon?Google?WhatsApp?邊間Big Tech係靠政府資助㗎?人地不知幾撚憎政府插手,分薄股份,屌你1%都成幾百億呀,又多監管
認同
而家先發現?
中國 6億人月入1000人仔
9億人月入2000人仔以下

連登仔: 愈黎愈多人向上流動
Low tech 撈嘢
高不成,低不就
其實咁先係民變既跡像
但係香港政府唔favor你喺香港做呢d呀嘛
之前poly都好慘咁講到香港搵唔到人投資焗住拎返大陸搞
部快速驗病毒機就變左要落大陸名

香港唔係冇人,係政策唔實際
你估香港冇funding咩?有架
班大學教授一直都係靠呢d搵食之嘛
吹個proposal出黎拎錢最後咩都做唔到->loop
政府入面又冇人有能力去睇出邊d project先堅(即係半澤直樹嗰d)
結果有用又做得出野嘅就送左俾人

真係多撚謝

再講
香港d舊到爛嘅法例你唔改
點搞新野
電動單車/板車已經係一個好好嘅例子
講真
限制d人要有車牌(私家車電單車通殺),出事扣分/釘牌
要有頭盔
限速25km/h
甚至架車要拎牌大大隻掛埋出黎(以防你炒完走左去)

但係咁多年黎從來諗都冇人諗過呢d野
一味ban q左佢就算
佢之後搵佢個女做總統 你有無追阿森一族咖?
世界大戰未?
順豐
政府帶頭推高樓價就有份
政府搞創科只係分啲餅碎比啲創科嘅人食
政府帶頭貶低大專生高捧毅進生, 貶低教師醫護記者社工各專業, 唯有地產相關建築保安呢啲紅/藍企業最受保護, 咁你話人力資料會向邊一邊流?
我覺得大陸搞科技園區好過香港多多聲
美國科技轉型咪又係美國政府帶頭 你自己睇下美國政策對依啲big tech 公司有幾大幫助 好似spacex 咁如果唔係有nasa幾百億生意搵鬼做咩
你呢啲人死撚咗去算啦,你拎全地球最精英嗰幾間嚟踩香港人,咁你自己又做過咩勁嘢呀?香港你冇份嘅?成個維圍呀伯喺度指點江山咁
唔好講咁多廢話啦 淨係睇Uber 投資咁多錢同時間係香港
本身諗住plan 係香港做亞太區headquarter
就係比個垃圾政府拖左咁耐都唔肯出牌 就係政府班既得利益者阻住晒 搞到香港少左幾多發展科研機會
依個算唔算你講大政府監管?
係咪調轉咗好似係SpaceX有Funding做到有技術,之後先有Nasa呢啲生意做喎
所以以前香港最搵食果套過河濕腳,依家撞曬板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞