發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
先講其中一樣 Disruptive Innovation
而家好多科技公司搞緊去中介化
降低交易成本 提升客戶效率等等

你係好難喺香港見到呢類野崛起

喺外國見到 我地會覺得好正常啫
而家係連我地以前睇唔起嘅大陸都有喎
例如 電商,SAAS, AI, Lemonade
ZILLOW, OPENDOOR, BEKE
UBER, LYFT,DIDI
PAYPAL, SQ,WIREZ, 支那寶,微訊支付
❨其實呢種心態先係最on9❩
唔覺得香港人整體有幾掂
出邊先有個po 講依家做文員都係萬零人工
Hea呢個字都係香港人發明
香港人既工作效率本來就好低
我依家返咗工成個鐘都未開到部電腦
無錯,你係自己專業範疇再叻都好,唔擦鞋唔做官,你都有個玻璃天花板
例如有啲咩地方?
梅花鹿經濟戰
蠱惑仔
咁撚多小粉紅就唔會咁多人移民啦

叫下姐

真實點諗連佢最親骨肉都唔會講
用廣東話好失禮咩

去日本咪又係咁
因為你未見過大陸人hea/懶/閪起上黎有幾衰
而亞洲黎講華人已經叫相對勤力既人種,東南亞果班可以再衰d
你睇吓連登班友先啦
吓吓問邊度有HEA 工

同呢啲人講拼搏?
唔拼搏想搞創科?
香港人搵食好大部分就係做緊各類agent
秒撚左
利伸:對住操共講廣東話
未編輯好就post 咗出嚟
Sorry囉

On9 係指港人睇唔起某啲國家地區
到時真係YOU 諗 YOU
香港人效率係好撚高

玩小聰明,走精面係好勁

老屎忽拍拍膊頭就轉危為機

亦係其中一個原因點解唔識適應新tech
香港人抵死
2000年科網大熱
tom.com

大陸仲食緊草
馬雲仲唔知做咩

但港人仍然只炒炒賣賣
炒樓
no IT
無遠見

抵撚死
你啲邏輯真係有啲問題,講個事實出嚟你硬係要攞埋啲唔相關嘅嘢嚟回應

事實上前幾年做化妝/金鋪sales/藥房嗰批撚屌真係發過豬頭架,普通一個sales都7-8皮一個月 個客觀環境就係discourage啲人去努力 當然而家要食返啲後果啦
我覺得沉淪嘅主因係
故有勢力太大 阻頭阻勢
而政府/法例跟唔上時代步伐
而且無意跟意步伐❨呢下先最攞命❩
多謝政府帶頭炒樓
可悲係醒覺既時候已經過哂時
因為香港太細,係邊區生活大家既見識同競爭都唔會差好遠,唔係話無差別,但同大陸比,佢地既差距可能係一個北京出世官二代同五線農村出身既農民,一個連電腦手提電話都唔知係咩,另一個一早已經出國留學,係香港最多咪一個讀屋村學校一個讀國際學校,係咁既同質競爭下整體質素都唔會太參差
市場會淘汰廢閪㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞