發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
香港只係中國一個二線城市
由佢沉咪幾好
貪便宜嘅人高質極有限
有時搞唔清楚
到底係人大咗留意多咗周圍
定係睇嘢負面咗
覺得好多文明都崩塌緊

係唔係每個人都只可以帶住無力感終老?
大陸根本就係要拖低香港整體質素
中共最頂層個班眼紅左香港好多年
香港人才流失對佢黎講wfc
錢唔流失就ok

大陸成日幻想用深圳/上海取代香港個角色
但奈何香港人真係好硬淨/轉數高
經濟個底唔差
頂住左好多年

係條小學雞終於忍唔撚住,覺得共產黨建黨99年都無撚晒面
又想可以超越毛魔既豐功偉績
用國安法一棍打落黎
所有野開始加速
投鼠忌器 後尾知道人才同錢開始一齊流失
到依家知道再扮唔到落去
唯有做埋落去,有幾核突就做得幾核突
香港已經輸咗
不思進取,仲要賴係人地既錯,下場就係咁
Internet of Things(物聯網), 唔係science人都應該耳熟能詳的Terms.
呢幾年其中一個最hot的IT topic就係講緊iot.
巴打講的, 全部唔關事.
習一直要當秦皇漢武, 天可汗, 超鄧趕毛, 恢復中華漢唐盛世.
而喺習帝的世界同思維, 最緊要的只有一樣嘢: 權力.
為佐鞏固權力以成不世之偉業, 佢可以不惜犠牲一切, 包括幾十年來鄧小平開放改革, 江胡悶聲發大財的成果.

2019年大革命, 其實係香港人迫習帝喺全世界面前暴露其如斯大林, 毛澤東一樣的野心, 迫佢喺權力同完全放手讓香港真正自治之間2選1.

好遺憾但不出所料, 習選擇寧願毁滅一切, 都要根絕任何直接動搖習政權的可能性. 既然習已經選擇佐, 而其野心亦已經曝露於世, 全世界都視習猶如斯大林, 毛澤東, 香港人"呢個階段"的任務其實以經超額完成. 而家要做的就係保存有生力量, 協助西方世界扺禦中共呢種前所未見的侵略模式: 統戰, 文宣, 用間. 呢點只有香港人同台灣最有經驗, 亦唔會俾中共套上種族歧視攻擊轉移焦點.
你買中国啲股票咪向上流囉
呢個情況通常都係識最多野果個唔係度
求其搵個識得花下人既企係個櫃到頂住
咁岩就比你發現呢位頂位人士其實係乜都唔識

利申做過一年藥房 試過類似情況
但我醒撚住叫佢等陣 因為藥劑師行開左
王維基真係好勁好有遠見 就算得罪港共班垃圾
比佢哋封殺都可以絕處逢生
777 : 喜聞樂見
由零做到龍頭
佢係一個仆街老細
但佢都真係幾勁
美國9成創新行業靠天使投資者or VC關政府咩事?咁更加印證咗係香港人問題多啲,冇人信冇人撐新科技嘢,個個淨係想靠政府,輸咗都冇壓力
係啦BTC呢啲又係你口中既廢老建設㗎啦,Tesla同Zoom呢啲又係啦時代不斷變緊,好心啦,有啲咩建唔建設呀?互聯網發展得咁快咁勁,逼住啲銀行做好online banking,有冇銀行會唔跟?BTC都係會係改變世界習慣既新科技,香港人仲係度Scam Scam買唔到雲吞麵咁係啦,總之香港後生就係懷才不遇,完全係人地問題
大生銀行
啱啱入行物流,唔覺得低技術垃圾工,反而同順豐個班拍住上
藥劑師去左廁所,有咩你同我講
所以話,文科仔諗嘢幾時都係咁撚on9
淨係識捉字蝨

依家咪講緊,店舖睇完實物,網上買。
間鋪頭仲養住咁多人托杉咩
咁啲人係咪失業呀?

IT 就叫係外國好d ,
但business 你黃皮膚唔會好易上位,香港講嘅其他下流行業又唔係好好
山區去三和咪上流咗

一開始2000年落嚟果班好肯做
因為果陣大陸窮
近十年落嚟果啲擺明車馬為福利
上邊撈得掂唔會落嚟(最多拎個身分證)
未來幾年會走得越來越多人

淨低嘅就同中共攬炒
你做it花心血寫一舊嘢出嚟但無人用=垃圾
呢個就係香港人既問題
啲人接受能力好低
香港好少賣假野
有保證 LOL
多國際名牌, 中環尖咀少少環境買晒所有名單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞