發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
香港產業有限,無辦法。
難道唔係?
不嬲香港都冇乜自己嘅產業
被人打壓香港發展廿幾年
宜家仲打爛埋 你估講笑
你租金果度想發展都難
講真喺香港搵到錢就俾人話叻仔架啦,鬼得閒理你高唔高技術咩
FAANG 各大投行好多大陸人身影
又有一堆 常春藤master PhD
都係唔夠大陸人抽 呢個喺事實
唔好話計%呢啲
Banking都夕陽行業啦
連銀行都失業就好睇
終於在香港都有人討論內捲了
比個愛因斯坦你係香港極其量咪做積師
算鳩數啦
有錢炒賣就得啦 咁辛苦初創做乜
創新就係一啲現實冇嘅野
而香港人就最現實
真係香港太廢,DJI創辦人喺香港讀科大,當時佢想畢業之後留喺香港發展,但當時香港完全冇比任何支援同埋資助,相比起大陸,當時大陸就比好多嘅支援同資助,所以佢最後返咗深圳成立DJI
唔係喎 我啲朋友好多都自己出黎做生意,一係就係professionals
之後咪依賴晒囉,佢逼住奶共㗎,唔係點生存呀?跟住咪比香港人批鬥囉,又話佢乜乜乜㗎啦,本身淺黃都即刻變藍好過啦
唔行自主自條路,諗住賺east money 賺北水,跟大陸搵食,個個做零售旅遊,最後唔自主,咪人地主導你

香港係靠食老本架啫,食到咁上下無以爲繼,咪收工囉
你會唔會話紐約倫敦點解出唔到Apple Tesla呢啲公司
服裝都話要試下先買,其他野去實體店買本身都無得試,咁我做乜要黎實體買,仲要嘥時間、體力。
個個變晒做倉務員執細件貨,check單,安排運輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞