發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
物流呢行有得做
問題係啲人做既嘢都係低技術
包裝,pack貨,對單,派件
做呢啲既人手佔大多數
依家網購都好多係真貨
無以前咁易買到假嘢
都係嘅,坐office嘅係少數
你知唔知大陸進口貨係charge double稅,仲要多假貨多到閪冧
大部分商家都係仆街黎 但起碼叫做有人性 做生意靠自己實力唔係淨係識奶共搵香港納稅人笨柒
中國一樣
佢哋叫內卷
而且白領it個班一到35-40歲
大公司都會勸退
香港你起碼做到退休
仲有一大班香港人剩係想做KOL同歌星演員藝人、娛樂家、彈結他,科技發明呢挺實幹冇香港人想再做
唔好傻啦 咁都唔關政府事 咁政府搞啲創科局cyberport science park 做乜春 還掂班垃圾都冇撚用 炒哂去算啦
直接比錢叫誠哥投資算
High tec hi野
其實cyber port, science park幫好多

金融界冇呢個氣氛係事實
我又唔信成個大陸啲真貨都係經香港
Launch 新野唔會有人想用

利申:唔想用
問題就係無人肯投資
政府先搞創科帶頭推動
你咁講係本末倒置
中間冇睇post

宜家大陸就好似香港7-80年代起飛咁
因為太多新產業,所以後生一輩可以彈出黎做新野
新人勁人唔會受到既有企業/體制嘅打壓

你睇下已發展國家
由政府到大企業都係一班老到企都企唔穩嘅人話事
唔係話佢地廢
但佢地係已經話左事係講緊30-40年
都死都唔肯退落黎
面呢班人就落左好多框框俾宜家呢幾代

新一代更叻都好
根本就冇咩機會可以突圍而出
以前你叻,可以涉足幾個唔同範疇,行業
宜家?你讀乜就淨係in到嗰科嘅工
就算講娛樂圈
宜家仲有邊個可以歌影視三飯都有份做?(都唔好講做得掂,做都冇你份做呀)
咁你價格有優勢咪自然多人嚟買囉
個大環境就係唔鼓勵你創新
個個都炒賣 搵快錢 追樓價
成世人就咁比香港綁死哂
一有少少野就搬去支那到 降低成本
認同
都唔係嘅
派貨個it system咪高技術囉
同埋低技術還低技術,早排順豐做唔撚掂射出街比人做3-4粒鐘都求其執1000蚊日喎
有安心出行,夠啦
咪玩啦騰訊華為阿里人工係好能好pay,但佔大學畢業生人口基數幾多果班已經係最成功既例子,但全中國每年大學畢業生人數仲多過全香港人口

「中共教育部預測,2021年大陸大學畢業生將首次突破900萬人,達到909萬人。 中共教育部高校學生司副司長吳愛華近日稱,今年大學畢業生受中共病毒(武漢肺炎)疫情和經濟結構調整影響,就業形勢嚴峻。 明年畢業人數增加,就業恐更難。」
嘩,你都好out下,仲敢講出黎
醫生出果張係符黎嫁on9
一係就貼係屋企驅邪
一係就燒左佢整符水飲
我之前去迪士尼見啲人呢頭用英文答人野,轉個頭用日文答番人野
派貨同IT有咩關係

做3-4粒鐘都求其執1000蚊日喎

呢個咪香港人心態
其實大陸都已經接近打爆哂,新生代冇太多出人頭地既機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞