發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
香港教育側重文科搞到太多文科仔
可能連iot 都未知係咩
佢地一大堆cash黎買野 聽過佢地行入廣東道某名店講句每樣要一件 cash比
如果知咩叫iot 就唔會講得出網購取代唔到街邊鋪頭
近年已經少咗嚟
佢哋依家買名牌都係直接外國買
佢地叫海淘
平又平過香港
連香港人買名牌都識去外國買啦
真係當大陸人LULU咩
香港廢
江河日下
我怕係港爆先咋
專登既
大把工廈可以搞工業化水耕 生產D農產品真係可以輕鬆反攻全球
大量理工人高技術冇license 冇配套 做條撚
冇初級生產 冇輕工業 只有服務業 遲早仆街是常識吧
小學生學三級生產見倒香港咁既結構都知出事啦

btw支那高收入只係少數 唔係長他人志氣滅自己威風
一般鋪頭10-20人
200間分店

轉網購
一間得返2-3人
50個自取點

剩返啲人留返嚟做咩?
原來要條街一間鋪都無先叫全面?
有既都外流哂都正常 唔講97後 由03年經濟方向強制定型 都足足18年
要流走2輪時代帶起既行業容乜易
我又唔覺得sp/fwb/二奶呢啲係道德淪亡

而係逐漸全球性, 前詹性
特別係喺歐美已經反思梗
婚姻, 單親制關係嘅必然性, 存在有違人性可能性
同當中牽涉嘅係咪真係愛情?
講到尾都係一盤牽涉部分/少許感情嘅生意
open relationship 同 polygamy 亦係趨勢

出軌係人性 並非不道德
追溯以前 未有婚姻制度、
當時無分戀愛承諾關係嘅狩獵社會
定逐漸將女性視為男性附屬品嘅農業社會
到近代商業社會...
多情多親關係係一直存在
感情雙方你情我願嘅

但唔同嘅係 喺奉行後者至現今嘅單親制嘅社會下
婚外情變得「不道德」, 要偷偷摸摸 變得抑壓
感情抑壓, 或者唔能夠公開 愛得痛苦...

世人不道德嘅理據只係往往著眼於
相信主流價值觀愛情係專一呀, 要承諾呀, 感情只能一人獨佔....
但呢啲原則合理性係邊??
單親制嘅發展好多時係保障低生產力女性 同穩定社會作用
但依家社會發達 真係有呢個需要?

可惜
出軌依然存在嘅時候,
又有冇人反思所謂承諾嘅關係先至違反戀愛自由??
要求人心永遠專一嘅可能性係咪否定咗感情理所當然永恆不變??
感情可以有得徹查驗證?
既想唔知, 又要信任專一,
唔去理性去諗可行性
又係咪盲目信奉專一承諾嘅道德教條??
唔專一又點樣不道德法?
係咪真係嚴重到殺人放火呢?
有冇限制同剝削權利?
元配並唔係唯一受害者, 受害嘅角度係相對...

抑或 地下情先係受專一主義抑壓權益一方??

好奇怪地講婚姻拍拖時, 總又要講錢, 竹門對竹門
咁呢啲又係咪真係叫愛情??
到頭來只係一盤生意, 生活保障, 搵過個人畀佢照顧

簡單講人嘅感情唔係stable
但錢就可以stable
何必要強求stablize 一樣本質unstable 嘅嘢呢?

近代至廿一世紀識人容易咗,
人有更大權益, 唔會隨便被人私刑, 浸豬籠下
出軌更加多
而更反映專一先至唔係人嘅本性, 而係真性情一面

特別係出軌者與第三者
可能礙於貧富問題, 背景問題
唔能夠擺脫社會主流道德觀、地位觀嘅枷鎖
先偷偷摸摸一齊....以致地位, 名份受到不公平限制

或者喺貧富懸殊社會下
住屋變奢侈品
個個搵唔到幾多錢自住
擺脫唔到金錢枷鎖 硬係要住先叫愛情, 拍拖
索性唔拍拖, sp 就算,
遇到真愛...礙於上述提到嘅背景差距..
只淪為 偷偷摸摸嘅fwb....二奶...
愛都愛得冇權益

婚姻, 拍得拖嘅關係點都係同錢有關
但世人受社會教條影響
以為咁樣嘅關係就係愛情全部
可以stablize 到錢同人心
但可惜 人心會變
即使對你專一 都係只驗證唔到係咪真心
明知本質係為生活保障 點解唔放開 去了解人性呢?
家庭責任、錢唔係愛情 係可以承諾到
但愛情點都會變化
為何唔以畀對方自由、不受資產去搵真愛呢?
人嘅心唔係私有資產 冇得怨嚟怨去

為咗專一, 非出自獨立思考嘅教條
去同人離婚 放棄資產, 家庭, 多年嘅關係
又係咪值得呢???
又難保下一位又係專一?? 人心邊有得承諾㗎

只有open 咗 面對人性
每個人先係感情上, 定契約關係上嘅贏家
好明顯支那唔比香港發圍,香港以前有自家晶片,本身製造業起家...
*出軌係真性情一面
@「近代.....一面」
我理科人都未聽過iot 呢個term
但點都會諗到AI 世代好多行業會式微同時有新嘅行業出現
因為科技發展好快 全球性影響 唔到香港唔接受
真係山區窮人邊可能流動到訊飛而家請人個個都要海外回流果啲啦 起碼985有份碩士學位 呢啲窮人邊供得起
你唔諗下D工個個唔做
以後你下屬你同事
SERVE你果個都會係蝗
係囉萬二入息上限邊個排得起
認真
有知識個班大陸人唔會恨黎香港定居
你唔發覺黎親都係低質素架咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞