發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
其實,由你day1開始炒樓已經係咁
炒到產業單一化
個政府又無膽無動力去搞新產業

你諗下地產需要咩人力
你就明點解會下流
真 下下都諗住用最低成本 做最好既野
最終只係做到一堆小米質素既產品
你係咪未見過啲手機鋪點維修呀小朋友
撚有人同你焊野咩
塊板有野壞就成塊板換架啦
買塊板仲平過買IC
焊條毛咩
話說外國咁樣送新鮮嘢好撚貴
應該咁講 係成個社會既氣氛都向下流動緊
當一個社會係比到希望比到未來年輕人 大家自自然然就會想不斷向上,去爭取自己希望獲得既野既

當年輕人知道,我做幾十年野,最後可能得個百幾呎既單位,一個食人既社會,根本個世界都痴鳩線,咁仲點會想向上,有學識有技能既 都寧願簡份叫簡簡單單既工/外流,反正留係香港做又36 唔做又36。
結果咪等人俾工自己返
越等越霉
台灣勁在唔只Target 係對外 佢地都不斷推廣國內旅行
好似觀光工廠個D 咁,好受本地人歡迎,又有唔同政策去鼓勵台灣人自己係翻國內旅行
你望係香港D So call 由旅發局搞既本地遊
on9, 我就係做緊呢行
咪衝出黎柒啦
成塊板換點保留資料呀?
撚有得保留呀
牛你老母咩牛牛
死支那仔
你又信奉Donki Index / Friend Index?
每日都做緊呢d喎,d 客就係想要返d資料
唔好自己ff就當左係事實啦
原廠就無得留料
咁講呀 規模上又真係好難咁直接比較嘅
起碼宜蘭 花蓮 台東真係值得同吸引佢哋自己人一年去玩返幾日先呀

屌你老母香港咁撚細去條撚咩 唔通一年去十鳩幾次大澳咩
一帶一路
派貨系統可以好高深好多算法嫁
例如點樣可以用最少時間走晒最多地點呢d都係有數得計
見到有啲支那人真係好癲 連邊度接觸不良/短路都知,跟住屌你老母勾條線飛線整返著部機

分分鐘apple啲人都唔撚得
我地就係做緊呢d
以前學左幾耐練左幾耐,但一野俾樓主話係低技術垃圾工
自動揀貨系統都係啦
仲有嘟咗barcode上系統記錄背後又一套system
金融界講fin tech 都講左十年八年
做黎做去都係mobile banking 整靚d , 有個PayMe 叫做好撚進步架喇
忙住生存⋯⋯點諗其他嘢
樓主就算鳩數啦
我認同佢主題個觀點
但佢係呢個post嘅回覆嘅質素真係不敢恭維
同感
個post 係完全無research 過就憑主觀出黎鳩up
最仆街係咁叫年輕人去進修去讀degree去讀master

根本市面上無咁多需要高學歴嘅職位
做開旅遊業 又唔識學咩技能
香港做開發人工又唔高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞