發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
無計,政府喺其它產業發展冇配套可言。教育似係生產一批返工機器,精英走曬去醫or商,再唔係入政府穩穩定定過世,底層嘅就打一世牛工

同埋社會風氣大家追求快靚正嘛,叫人去做R&D 之類?啲人心諗不如去靠炒賣發達好過

sadly 呢個cycle只會愈黎愈衰
民工識電子電路學
除非你完全唔駛整底板,淨係件換件者
咁講apple samsung etc 維修部都請左堆民工啦on9
食物要新鮮會揀門市
買衫想試都會揀門市
網購等佢送過黎 不如我門市買仲好

樓主真係天真到 以為可以全面網購
中國13億人啊 出到1%精英都成百萬人啊 仲未計靠後門入去嗰班 香港幾百萬人點鬥啊 唔計percentage 點計?你會唔會話英國人唔夠印度人抽?事實上香港人average 質素點都唔會差得過大陸 係輸緊數量
香港人普遍向下流係因為資本主義
今時今日一個年輕人努唔努力嘅差距
相比起父母果代留下嘅資本,同埋用資本所產生嘅利用
已經係微不足道

大陸有好多地方同行業都未比上一代嘅人玩到盡
所以年輕人都盡有發展嘅空間
1%係千幾萬
Sor 計少個零 唔該Ching
講真,支那已經超越咗香港,香港人寧願繼續笑鳩支那打飛機都唔諗下點進步。
你真係未見過外國amazon 即日送貨 超市新鮮肉即日到貨
買衫隔日送貨 免費退貨
係香港太方便 一落街就齊
醫生手垃圾字搵藥劑師都唔撚識睇啦
咁香港又真係好多吹到好大爛尾project
大劣一跟埋嚟就冇一年好過
科技發展:

有參與研究的霍文遜指,參與研發的團體全部都是香港人,「全部都係香港最頂尖科學家」,他們曾向政府申請資助但落選,結果政府 0 資助,只能申請其他研發基金支持,未來投產亦可能要靠深圳市政府支持。
科大研發微型顯示器 2013.09.27
推動Google Glass面世
郭教授說:「當年搵咗無數間公司投資,都唔成功,佢哋覺得大學研究唔實際。最激氣係香港有錢佬,唔係投資香港高科技,而係去大陸投資。」他透露,當時有人將港商內地科技投資計劃交他評審,「渣到唔渣,但佢哋幾千萬蚊都攞去」。
結果郭找到台灣Himax投資,該公司基於科大研發結果製造的微型顯示器,被Google看中入股,Himax成為Google Glass生產商,科大持有少量Himax股份,有望得到回報。「成功係科大成功,唔成功係香港。如果香港有人肯投資,𠵱家Google Glass就係香港造。」
他稱當年沒有找首富李嘉誠投資,也不願透露賣出研究成果的價錢及有否獲專利費等。郭教授坦言科研十個有九個失敗,「但成功嘅可以做Google、騰訊,足以蓋過另外九個失敗」。
香港科研有料唔會理
中國人既研究就課比你
一係星之子之流奶共就獎比你

6 位數字創作互動聖誕樹
一開始小編見到眼前一棵只有一條長長 LED 燈的聖誕樹,心諗到底有咩特別呢?陳易希就自信滿滿介紹佢的新作,「我自己認知入面未見過有聖誕樹可以互動,所有就開始設計呢棵可以透過應用程式控制燈光的聖誕樹,想重拾番細個睇燈飾時的興奮感。」佢更透露整個 project 用了 6位數字,由佢同團隊花了 3-4星期製作,製作認真。不過當小編問到這棵樹同 K11 的 4D聖誕樹技術上有分別的時候,陳易希坦言沒有見過。
痴英國同痴中國
邊個算向上流,邊個算向下流
公道自在人心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞