發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
抵啦。社會風氣睇唔起創意產業,同埋日日話人 IT 狗。個個淨係讀商科。政府都唔 care。香港根本冇土壤培養 tech 人

與其漚喺度打份低人工、會做第一批俾人炒嘅「IT」工,如果有能力或有人請,不如索性搬去啲會重視科技業嘅國家生活好過
你呢啲人就應該去死啦咁撚廢。哦,打飛機果陣就香港人高質過美國人,笑9 Big Tech公司傻仔投Biden,宜家又話人地最精英班人黎,香港人點比呀。9Gag係咪香港人搞㗎?咪一樣要搬黎美國先做得起,大把香港技術公司係香港冇funding冇香港人理,走返大陸啦。你呢啲死左膠,淨係接受讚美,講事實批評就唔撚得,趁地淋啦。
Big Tech 點會喺香港設立 engineering office?貪俾人偷 source code 方便啲?
你見創科局乜春都冇創到出黎就知咩事 你話香港冇人才咩又唔覺係喎 只係中国唔想香港做龍頭大佬
調你個頭咩 用下腦都知啦 spacex依啲公司要做到產品出嚟至少幾百億啦 中間冇政府support 搵鬼做
肯定拎左funding 先搞
Agree, 咁高學歷不如請鬼佬
都有virtual bank嘅
大陸依家都996啦
仲以前
香港人呢代根本懶撚到出汁
勤力
冇錢咪冇人做
你見有’IT狗‘呢個term就知咩事啦
佢要上海爬過香港 用正路方法邊有可能 宜家咪禁底香港囉 到時咪上海渣旗
你都識講以前
我係唔識整
但我拎去問十幾間叫人整個touch id 都話換完就無得再用指紋付款
下下要自己識落手整先可以評論到?
呢點我同意
多謝提供新觀點
寫論文咩,吹水渣
咁係因為各自既融資方式唔同
美國係用股市做融資
美股有咁健康都係多得列根改革股市
正常既政府+正常既創科局係應該幾年前(甚至十年前)已經要大大力pump水幫創科公司起飛
可惜港共pump水得一個目的就係送錢返支共
所以拎黎比較就無癮既
本身香港人都鐘意炒樓炒舖搵快錢
服務業個個都只想做專業服務人士

投資科技咁高投入高不確定性
個個都做精叻仔結果就係咁
係你冇用腦定我冇用腦

https://en.m.wikipedia.org/wiki/SpaceX

美國係靠私人企業撐起㗎,醒目,好心你過黎美國睇下先啦美國集資融資靠私人企業,銀行都係私人銀行最有錢,乜都依賴政府咪比人揸春袋
SpaceX won demonstration and actual supply contracts from NASA for the International Space Station (ISS) with technology the company developed.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞