發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
歪理
現在咪要還囉
你拎14億人口基數同700萬比
唔計嫁黎香港個班大媽
移民黎香港都係讀書留低做野 或者外派香港做野
全部高學歷 屋企又有錢
0.5% 精英都夠搶你香港市場啦
當幾乎個個後生仔都想做娛樂圈同藝術圈呢類虛浮嘢,冇人想做實幹嘢,咁未來香港人產業鏈就會失衡。

何況共產黨而家根本收緊哂啲創作自由,呢個係娛樂產業萎縮嘅根本問題。從來都係有自由同安樂茶飯先帶來好創作,而唔係調返轉有好創作先帶來到自由同安樂茶飯。

相反,做科技研發呢類實幹嘢,可以加強成個香港人群體嘅bargaining power,先會係俾到實力香港人同支那抗衡嘅做法。

香港人依家一味投資同吹捧娛樂嘢,對香港政治現況起唔到太大作用,唔應該期望香港啲歌影藝發大就能夠穿越共產黨坦克
我係美國矽谷做
唔通我係elon musk 又同你講咩
OK你鍾意咪起我底

Elon musk中文咁好呀?
big4批人旺季要11-3添 又唔見樓主講下?
推到樓主講
嗰個唔係大陸人 應該係泰國人或者東南亞
個男人排隊買飛 問左4次do you speak english
個迪士尼女職員都唔撚識應
淨係話你可以去嗰邊搵同事幫你手

冇嘅 佢唔識英文係事實 下下都同日本比睇到自己咁高
日本有工業有科研個底好爛船都有三分釘
香港宜家都係同支那含緊撚
有時香港人自己7左係要認 你話對住大陸人講廣東話就話你叻姐
蝦個外國遊客把撚咩
996 上面黎講碎料啦.
007 先係癲.
瞓撚左幾年?
少假貨
恐怕唔撐得幾耐
不錯的觀察
但呢個idea香港市民仲未認清

其實是有向上流動 — 亦即 新產業
全部由親中份子佔據

傳統的讀書向上流動維持中產化

最大部份的基層得唔到機會
(2000年打後向上流動好多時靠港府先行投資先開始到第一階段)
香港政府係有意將香港變成咁,方便第日直接換血
不是換血
不過實質差不多
政治中國目的令中共决定香港毋須要多元產業
廿年前已限制港府進行大型投資
(同上、冇咗向上流動)
改為海南 深圳 上海 之類中國省市瓜分咗呢堆產業
app個體驗好都係靠數據量
user多先多機會做ab test結果先有效
數據量要大基本上都係同範疇內
霸權級既科技公司先有機會收集
人才坦白講我唔覺得香港無
只係要實現你講果堆野更重要係資金同市場
支那是但垃圾app都可能有成千萬下載
間公司本身就已經有好大優勢
然而香港hdi 升到上第三名
個女仔係Angel方嘉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞