大多數香港人未準備好犧牲

624 回覆
1034 Like 162 Dislike
黃天使犠牲比我屌2 獲先ok ?
所以香港最成功既示威係佔中
個個都唔洗返屋企
係信念
有燈就有人
只要信念一日存在喺每個香港人嘅心
我哋 已經贏咗
每次革命都會流好多血
會有人死
會有失去一切嘅
會有人犧牲
每個人都要付出
每個人都要 犧牲 一啲嘢
但係只要我哋堅持信念
就算我哋喺唔同嘅地方
我哋已經贏咗
要繼續前行 唔好放棄
拎左肛環
朋輩間有個話題未算囉
現實班黃豬心裡就好想做高官出黎鳩up
抗爭wo
你出糧俾我咩
最好頭就你送。彩就我拎
所以先會出現和你lunch呢d不切實際既行動
希望攬炒可以加速支爆

至少可以喺外國面前拆穿中共真面目,唔洗俾佢扮香港有民主自由,增加中共嘅外交成本。

係咪都冇民主自由,冇理由益咗中共俾佢扮有。
Z世代無左佢地個國家會點
有點好奇
你要考慮2019年我哋仲以為自己面對嘅係香港警察only,嗰陣仲成日笑老解幾時出,定咩香港有真普選先定老解出動先,而當時仲係朱經緯都要坐監嘅世界(雖然佢都收咗大量藍絲港共課金),所以全民勇武係有大過三萬警力嘅可能。

但而家你知根本唔係三萬警力,而且輸嘅輸死嘅死走嘅走,有班走嘅前線仲會繼續喺海外講住「我哋一退,場運動就散」,咁點可以怪其他香港人?

有人話,因為香港人仲好有錢呀,未夠慘呀,乜乜柒柒,好似assume只要迫到埋牆角香港人就會勇武爆炸咁。但你見就算去到理大圍城,真係面對可能死亡,好多人都只係崩潰、搵坑渠、爬繩,唔係人人諗住橫死掂死同你攬住一齊死。當然有部份前線頗強抵抗,要由心尊重。但我個point係,你唔可以expect身邊人會同你拼死一戰,因為佢哋性格入面本來就冇拼死一戰嘅option,當然aggression係可以訓練出黎,我相信而家仲有好多香港人訓練緊。但你唔可以expect too much from others,應該問自己可以準備幾多,付出幾多;就算只係得好少人同你有一樣想法你仲願唔願意付出;自己同自己屌緊或者覺得失望嘅人有冇分別etc
其實志在玩爛佢國際金融中心牌頭,之後移民走路,有名有姓緊係拉9曬啦。
未見過人叫人為左大家犧牲
但自己仲有條命係度大叫
係咩玩法?
其他人先可以犧牲
但自己唔可以犧牲?
要犧牲,性價比最高係孤狼

搵人一齊企出黎,一來on99 未行動就比人拉左, 二來除非大家都去到絕路,人地真係無需要同你一齊搏

自問未去到尋死或犧牲小我的話,就好好存在落去找出路,香港人一存在,佢地都要更多成本去招呼你
兩邊情況根本唔一樣,咁比較根本無意思,而且你用結果黎代表一切,失敗左就當好似無付出過咁,香港一樣有抗爭,香港人一樣有付出,定係你覺得一定要死人先叫抗爭先叫付出?咪成日指責其他人無用條命抗爭,要死人先叫抗爭係好仆街既諗法黎,

要死麻煩你自己去喇,係最安全既地方指責人唔敢勇武,咁 L 仆街既
pushhh
窮開嗰班應該冇得救㗎喇

要大陸中產有車有樓嗰班都失業、樓爆層樓唔值錢先會迫到支那人作反
起碼要嚴重到地方政府都無錢出糧先得
認同
P.s. 請問樓主除左感慨同發左呢篇文,又做左啲咩準備工作
其實早一兩年前已經講緊大陸有好多窮鄉僻壤嘅地方政府冇錢出糧畀公墓園
先搞死香港, 先會有革命覺悟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞