大多數香港人未準備好犧牲

624 回覆
1034 Like 162 Dislike
唔係話灰心撚
而係事實上
當侵仔走左之後 大家可以見到 美共以外嘅國家係用圍堵政策 嘗試將中共呢條惡龍封係佢自己屋企入面 等佢自己餓尻死 然後叫香港人走
因為屠龍派首領已經俾DS拉左落黎
咁係國際唔直接積極出手底下
利用武力差距極大嘅血肉抗爭有冇用係可想而知嘅事
當緬甸日日打死人 新疆種族清洗 連我地平民都知嘅事 國際都無出手
面對香港佢地嘅態度將相差無多
應該要用其他方法去抵抗
當初中國脫離帝制係用血肉加上外國嘅支援
先可以推翻帝制
依家亦同樣 無外部參與其實難聽啲講同集體自殺無差
當年係侵係到先叫有成果
但係侵都走左 注定係香港血肉抗爭係無出路
唔係叫大定坐以待斃
而係本身抗爭就係有好多形式
唔知係某部分人嘅浪漫主義同教條主義嘅關係
認為抗爭就只有用血肉去以死相搏
但係事實反映呢一條係依家呢個時勢並不可行
係到講多一句題外話
當初話食黃店 投票 體制內 和理非 走正面嘅唔係抗爭 係所謂外判嘅人
睇下依家做緊上面嘅野嘅人所承受嘅罪名同沖沖子係無分別 係對方眼中呢啲就係對佢有效嘅攻擊
根本就係
好唔想放負
但係問心連全港罷工都做唔到
仲武力反乜撚抗
sad but true
第四
香港以700萬人彈丸之地對抗13億蝗
香港的民主抗議對中共黎講只係地區性
對比起緬甸係全國性反抗
兩樣點可以混為一談
228、光州都無贏

視之為戰役(BATTLE)的話,係輸咗
打贏獨裁既戰爭(WAR),係之後既事
而且已經唔多需要流血

2019反抗,到今日埋單係輸
幾時成場仗會贏,未知
禁蒙面法出之前 大家會話一出就暴動
10月1健仔中槍嗰陣大家話會
周梓樂死嗰陣大家話會暴動
最後始終唔係個個有呢個覺悟

理性上我都好明白唔係個個可以行得咁前咁付出
理性上我都明白武裝革命係好難推翻政權 更加唔講我哋無武裝
理性上我都好明港共連同支共全面打壓 cctv 上門拉人令我哋無機會組織

但感性上我始終覺得香港無破斧沉舟嘅勇氣
幾十年嚟每過一排就反軍政府一次,每次都失敗收場,每次都死人
你可以佩服佢地嘅勇氣,但係有啲嘢真係唔係勇氣可以解決
唔好咁誠實得唔得
最worst情況可以移民,所以冇乜人會出黎搏
含撚啦你 得罪大佬
罷工都做唔到,仲講犧牲
移哂民啦
移民啦on9
仲犧牲
最接近全民罷工應該係得大三罷果日
淨係識內鬥
一盤散沙咁
梗係永遠都失敗啦
現實係

緬甸無錢移無得搞

點都要出黎搏一鋪
係唔係犧牲咗就會贏?
幾時切腹
到有日燒到班建制同藍5。啲有樓收租加稅50%老綜縮一半,班01打手就唔識講野
要窮人去幫你打江山
講到好偉大咁 咪又係賤種得把口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞