大多數香港人未準備好犧牲

624 回覆
1034 Like 162 Dislike
夠鐘返工啦,醒未?
個人覺得個核心問題在於自由對每個香港人既價值

始終就算冇自由,香港生活都唔算太差
同古人冇飯開要餓死果種差距太遠

如果自由真係咁重要,一早三罷左
好多人都係精神上支持抗爭,實際上就不了
所以先會有退而求其次,去食黃店之類既概念
對大多數人黎講,抗爭成本太高,遠遠高過自由既價值,所以你點等佢都係你眼上未ready既狀態。
另外,抗爭亦睇唔到勝利既曙光,以前都仲會覺得中共會驚,而家踢爆左,原來佢唔驚既,仲會同你死過。
而家就係呢個情況 如果你話佢地齊上齊落去左邊
總有人走出黎話我唔介意佢地移民走先 真係笑撚死
問下無得走個D 有幾多個咁大義 個心無唔舒服
班移民撚 有D仲要講到自己去外國仍然會打國際戰線保存實力物物柒染 仲係好愛香港 假撚到
何謂革命?
呢幾日見見到班人係ig share 緬甸講好嬲好嬲 真係得啖笑
救紅磚嗰日已經係士氣最高嗰日黎...
班白左個啲叫制裁? 做下樣者 佢地唔係唔怕 而係佢地知班左膠根本得把口 所以我不嬲都覺得班白左真係最撚廢 比人地break rules 然後笑笑口同人做生意
注定永世住狗籠屋
做支那人隻狗
好簡單 影響到自己份工身家財產利益 自已嘅屋企人 香港人本質係自私 唔自私個班已經比人拉哂傷嘅傷

除非中共有一件事係同時會影響同香港人嘅身家財產同未來 否則一世都唔洗旨意見到香港人的起心肝反抗 事實就係咁殘酷 講到尾香港人只要唔影響自己 又有幾多人真係願意冒住生命危險放棄依加所擁有嘅野失去一切去反抗
Ok都係唔好激嬲中共
但你漏咗樣嘢 冇侏儒佢冇錢生活
香港只會愈黎愈差

真 不單止對手太勁 好多豬隊友
其實中大同理大之戰班黑警無用實彈都打到我地仆街就知個實力差距

原因好簡單 人唔夠多
係真係有200百萬人支持出黎幫手 黑警點會頂得順先?

所以實情就係大部香港人根本唔願意抗爭
成日叫人食黃店買黃店野當抗爭
最後咪一堆食人血饅頭既人搵錢
之前咪踢爆大部分黃店咪又係轉售淘寶野
振興支國經濟
問心 你地問心 有幾多間唔係賣淘寶野?
點解要買黃店 就係因為唔想幫襯藍色資本家
結果係咁?仲有無意思?

然後當有人提出檢討 就會無理地俾人屌分化 五毛
咁個運動點會進步先?

所以 香港人口裏說不要共產黨
但實情就係去donki買壽司食黃店最落力

不服來辯
因為香港人”太有錢”,雖然未來會慢慢冇哂國際優勢,變成大陸三線城市,但始終短期內未係。你好難要求銀行存款+資產有幾百甚至過千萬嘅人置生死於度外咁抗爭,而有上述條件嘅人應該有過百萬人。難聽啲講,緬甸平民個資產、學歷同香港係兩個世界,正所謂冇野輸。唔係話放唔放負,但事實就係咁。
所以就乜都唔好做
繼續俾人溫水煮蛙等死?
求生定求仁?百萬人上街答咗你啦

點解會行國際線呢條路
咪正正就係好似你所講咁 戰力差距太大囉
但呢個唔係一個藉口去俾你合理化中共嘅強姦
你呢套思維同大眾所講嘅藍絲有撚分別???
岩呀岩呀
pin this la
支那抗爭民主國家成功咗
所以咪係 成日要踩低香港 明明其他國家都係咁
試舉出現代軍隊發展後武力革命以致民主化嘅例子
你係小數渣On9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞