大多數香港人未準備好犧牲

624 回覆
1034 Like 162 Dislike
Errrrrr你自己都講咗啦
但低唔低效用係睇你角度嘅啫
做緊嘅嘢行之有效嘅咪繼續
在我而言就坐直飲水健身練跑同入定貨 準備有朝一日做負責出手嗰啲笨人
根本社會主流都仲係和理非 要迫到大多數人暴力抗爭好簡單 宜家明顯仲未到嗰步
用抗爭narrative既中二病患者

講撚到班前線都死晒咁滯都未撚捨得罷

有一點要補充:成日話唔可以用武力,因武力不對等。但罷工又話唔撚得(首先都未真正三罷過)

又吹乜撚野冇工會,現在有工會就吹唔夠大財團黎,仲有人吹因藍絲唔肯罷。單靠黃絲就罷唔到~

真好笑,唔係成日吹抗爭者佔大多數咩?又話唔怕普選(選得就已成年及多數番緊工嫁喇),咁點解要全民罷工果陣又話黃絲罷工佔唔到大多數,癱瘓唔到社會及政府運作?

原來所謂抗爭者中都有‘唔罷工嘅人’
或者‘唔可以罷工’嘅人

點解唔可以?因為我罷工你養我牙?!乜冇左份工就大獲?或者冇左一個星期甚至一個月人工就會死人?

唔係又吹到抗爭者大多數都知識份子又中產高學歷咩,又話捐左好多錢,冇儲蓄?一個星期嘅人工都攞唔到出黎?黃圈合埋嘅財力互相幫助都撐唔到一個星期?(都未講到罷工罷到完全癱瘓香港運作為止,可能不是一個星期嘅事)點解到左講罷工果時就話冇財力,去飲飲食食吃喝玩樂消費抗爭果時又話黃圈好有經濟實力?

當然,重點就係自己份工緊要過民主自由囉!緊要得過死左幾多手足,緊要得過立法會有冇得選。人最終選擇左安全生活而非攞自己已擁有嘅財富去冒風險。一句到尾:自由可犧牲,最緊要搵銀!!!

所以請左個AL係屋企執屋當罷工,人地罷工係為左上街抗議呀DLLM!

星期六日點抗爭都冇所謂(行行企企好喇,又冇太激,冇不反就唔出嫁)最重要星期一至五要番工。

都冇同你講流血,肯跳出自己個安全生活圈放手一搏先再鳩叫時代革命喇!
啱丫,其實能夠令香港人有民族身份認同
同埋港獨被大多黃絲接受已經係超級大進步,諗下天琦參選個時香港氣氛係點,我作為頭批獨派係覺得好震撼
不過話我地係靠苦難維繫係冇錯
前年大軍壓境大家真係可以放低小既矛盾,一致對外,“不完美、可接受, 加油”係出得最多既comment
而家好似所有Scenario 只有一個答案可以表示你對香港既愛,連人地點陳詞都可以係一個評級
如果咁樣分化落去我地失去埋鞎苦鬥爭一年既小小成果,我真係覺得好痛心
其實點解會驚外國制裁
感覺真係個時比某D言論影響左覺得中共一定會驚
最後縮既一定係佢
緬旬人由細到大都已經生活喺不穩政權下
而且處處要聽周邊國家頭,又冇得發達
唔少人本身都冇收入或低收入,冇乜野可以輸
好難同香港直接比較

反觀睇下泰國,泰國近年經濟不斷增長
武肺又唔算嚴重(因為早封關,但之後好多case都係緬旬外勞)
上年嘅示威得唔到大部分市民支持,
反映一個地方經濟愈好、人民愈受惠的話,愈不願意對抗政權
好正常
香港人一開頭係賣慘咋
幾多人會諗到推翻政權咁遠
得啦得啦唔好激嬲中共啊嘛
就係唔想再維持香港有自由民主法治呢塊假面具先有攬炒呢個idea咋嘛
但冇人估到中共玩武肺玩攬炒全世界
2019年6月9日,16日 一百萬 二百萬人都唔夠和平?
依家人地咪同你講緊大多數香港人囉 淨係前線先係香港人?
北韓咩自由都冇,有餐飽飯食機會都冇,又窮
拎黎同香港人會唔會戇鳩左啲?
食屎啦!仲出埋d 咁嘅post!
你自己又話開頭失敗? 搬龍門?
高汁,我無心機打咁多字

最初頭黃店會播歌既時候,好多人會無啦啦叫口號,果時我聽到都覺得尷尬
冇612邊會暫緩
69完左果陣仲講緊612照通過
寫咁長做乜鳩

一句講晒:犧牲成本愈大,阻力就愈大

好似賭錢咁:全幅身家得$10同$10億,邊個大機會All in?
開頭仲和平
再者 暫緩 你都算成功?
訓咗幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞