大多數香港人未準備好犧牲

624 回覆
1034 Like 162 Dislike
只係份工,香港大部人都難放手
其實簡單d講。
緬甸人只要打贏軍隊就爆機。
緬甸人係多過軍隊,當然兩者武力不對等。

但香港人打贏狗,仲有成個支那喺後邊。
支那人多過香港人,仲要武力不對等,而弱嘅一方係香港人。

香港人只可以用武力做手段達成其他目的,唔可能用武力推倒支那
呢個話題講過好多次
真係要畀多啲耐性

係因為民族意識未夠堅定
未去到好似加泰咁個個想獨立
更未去到經濟極差、民不聊生嘅地步
所以啲人未有意識想犧牲更多

2019 年只係序幕咋 未去到戲玉
同埋移民 轉移資產都係其中嘅對抗手法
至少令人才流失 間接影響到支共經濟
香港勇武嘅比例同外國差唔多
但罷工就....
香港抗爭好多人都係當潮流
擺用中資同支那詞一定易過武力革命

但係,做左未?
我成句都冇講過佢講啱定錯喎
淨係想指出佢係邊個 有問題?
你不如驗下眼
我成句都冇講過同唔同意佢講嘅嘢
香港人係咁低等 有事就走
鬼唔知咩,但係成本太高嘛!
我想講一講黃色經濟圈 佢係需要一個龐大嘅理論 然後實行 可惜有意義嘅討論都停留喺武漢肺炎爆發前夕 之前我開post希望拋磚引玉 成班人入嚟膠化討論

我想同嗰啲人講 我相信佢哋唔係5毛 但唔好因為受到太大嘅創傷而唔再認真對待事件 甚至阻礙討論
唔知#1年紀有幾大
如果你大少少嘅話又喺依幾十年有觀察香港個社會同香港人嘅話
你就會明白香港今時今日變成咁絕對係必然嘅事
因為太多失敗 由本身嘅滿懷希望
慢慢變到得返一絲希望 最後係而家嘅接近絕望
大部份嘅香港人唔係未準備好犧牲
而係根本冇諗過要犧牲 冇諗過為啲咩犧牲啲咩
覺得犧牲只會白白浪費 加上搵唔到犧牲嘅理由
唔係每個人都可以做到咁偉大 為香港人而犧牲

好多時候都係好自私好渺小
叫你可以為自己愛嘅人 自己嘅家庭去犧牲
最多有啲人真係會為咗自己而家嘅利益
經濟動物
就係咁悲哀

香港人從來唔識政治,練精學懶
英國佬、支那一齊教出嚟,以為自己高人一等嘅豬。
2019嘅「覺醒」都一瞬間收歸咗去泛民投降派

區選同初選真係笑話嚟
你坐監 你比人掉落樓
我5+1移民
我嘅訴求就係返工,然後移民
就算有1%贏面都已經會有政治家帶頭革命
但事實係泛民連示威都唔敢

新疆都係民不如生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞