大多數香港人未準備好犧牲

624 回覆
1034 Like 162 Dislike
提下大家 呢個係高級少少嘅五毛嚟 我就block咗好耐
藍絲好鍾意改呢D名黎洗自我洗腦
共產黨數量太多,一換十都輸
但人地緬甸人同軍政府數量無咁懸殊
頂撚住阿樓主
我都覺得好辛苦
上少啲連登 唔好比啲五毛影響

香港過去嘅經濟太好
好多年輕一代受到嘅教育都覺得自己就係要讀三大搵大錢結婚生仔
冇人會一時三刻接受到自己嘅生命係20 幾歲為咗革命而結束
手足用鮮血班佢地換左個BNO平權番黎佢就當自己成功爭取,係佢地鳩叫齊坐咁就叫到嘅。致於咩人攞住BNO,咪79前嘅人,一班藍絲,同年年六四打咭鳩叫爭取民主自由,但到中大理大圍城就錫身鳩都縮埋,一有事就移民閃人果班左膠同廢老囉!即泛民果類,有鏡頭就叫兩聲做下樣,成個佔中都失蹤,但清場果時就黎扮抗爭影相果幾個最經典。
pin me
緬甸係唔係大多數人準備犧牲?無親政府走狗同緬豬?樓主用咩統計得到呢個結論?
多謝巴打
每個人心理承載到既程度都唔一樣
我會調整下 都好耐無好似今日咁無心機
暫時輸姐,你班撚樣個個就話係結局
其實全民綜緩都玩撚死個政府不過好撚難做到
我明阿
最緊要搵到方法發洩下
唔好壓抑自己
樓上有人用緬甸做比喻其實唔恰當,緬甸有冇出坦克同裝甲車出黎對抗市民? 點解緬甸今時今日仲日日有示威? 如果緬甸學89年某大國出坦克同裝甲車你估條街仲有幾多人出黎抗爭? 共產黨可以為維穩做到有幾盡? 如果出老解香港黃絲又有幾多成勝算?
同埋可能得我自己覺得喇,革命唔會唔流血,但係好撚多人都鐘意制度內擴爭,大至內法會,細至學生會或者另組宣傳組織,唔係話唔好,但係你最大嗰個唔比你做就唔比你做,而且佢仲可以有明確目標搞鳩你,另一邊廂學生會做到嘅,可能係叫下口號,如果間學校閪啲,你直接唔洗做,又或者咁講我相信大家唔會忘記仇恨,有志之士羽翼末豐係街到叫口號,無錯有提醒作用,但若果大家無覺誤去打佢老母臭閪,坦白講「宣傳」意義何在?而所謂嘅修文習武純粹係口號,拎嚟打飛機,如果覺得唔係嘅,麻煩大家真係搞好身子,進可攻,退可守,入冊都捱得住
生於憂患(緬甸),死於安樂(香港)
齊上齊落?各有各做呀!

200萬?人地話有大有細嫁,點出呀!

2019年區選資料:由2020年1月1日至2023年12月31日;連同27個當然議員,合共479個議席[2]。 本次選舉人數創下香港史上新高,共有2,943,842名登記選民投票,投票率71.23%[1][3]。民主派陣營在高投票率下,首次在多個選區大獲全勝,取得全港86%的直選議席(388席);而建制派(59席)則遭遇空前慘敗[4][5][6][7][8][9]。按票數劃分,民主派和建制派獲得的票數約為57.44%比41.32%,

咁計法,即黃絲唔係細路嘅有1.2M人喎!

中大理大圍城民陣吹晒大雞,當日出去幾多人?

上街?果排係咁死人喎!炒左牌隨時攞唔到良民証喎!

飲飲食食吃喝玩樂買下報紙都可以抗爭嘅

200萬果個數吹就有⋯實際抗爭嘅人⋯⋯邊撚有咁多人丫。時代革命?仲革佢老味咩~
其實個個都係咁打飛機。
事實係做唔到勇武。
多數歷史人民有大型抗爭都係因為窮+天災+貪污腐敗,人民生無可戀,死無不懼先會有大量勇武產生,好似而家嘅緬甸。最重點係「窮」。
香港大富裕,一個咁富裕嘅地方,成三分一人上街史上已經唔多見。未去到連衣食成憂嘅情況下,係好少人做到犠牲式抗爭。
Respect

不過中共搞衰香港,香港未來發展只會越黎越差,未來幾十年差到經齊似緬甸咁,就可能有機。
每一場革命係要流血係岩既,要推返一個獨裁政權,除左武力真係別無他法,問題黎啦,武力邊度黎?有無AK,有無RPG?現實既係你要有威脅到對方既武力,你連對住一般警察部隊既武力都無,咁你面對老解呢D正規軍會點?
求樓主置頂
其實有下一步,香港情況特殊,點武力法都唔夠解放軍鬥,所以唔能夠一時三刻發動武裝抗爭好正常
拋磚引玉
建議大家follow左影子議會先
https://mobile.twitter.com/hkshadowparl
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞