2021年9月樓市CCL160點 樓市大瀉賭局!!! 韓林兒 VS cd-rom專用

866 回覆
160 Like 4 Dislike
財經台有時見到佢呀
3zero巴打今日唔見影

無咗麥Sir 3zero 巴打靜咗好多
佢哋嘅關係就好似伯牙子期
驚天動地愛戀過
★韓正提到香港需要解決住屋問題,施永青:「中央這次下了大決心,要在香港做出成績
https://lih.kg/2440501

施永青會唔會為咗配合中央,加快調低個CCL?

你媽咪幾時購入價放番間樓出嚟 普羅吓社會公義啊 深黃長者食人血饅頭會哽死㗎

等緊你媽咪原價放盤推塌樓市
萬一蚊呎已經夠益街坊啦
2021/03/12 [中原城市領先指數]
本週公佈 與上週比較 與上月比較
178.89 +0.97 % +1.34 %
奶野, 距離大瀉又近多一個星期, 不安
留名好post
林兒要你滅亡

必先令你瘋狂
安已不
而家升係為左之後跌, 你識條鐵
對比CCI及CCL嘅差額,就知道CCL點樣呃人

CCI係根據正式買賣合約註冊數據計算,CCL則純屬中原喺未有正式數據前「領先估計」嘅數字。

請睇番以下CCL喺今年一月份「領先估計」當月嘅指數,平均約為175.98

但琴日公布嘅CCI,一月份指數實際上只有173.67,兩者相差達2.31個百分點。樓市實際上係跌,但CCL就呃你係升。

報紙地產版永遠只會報導「靠估」嘅CCL,但唔會報導較準確嘅CCI,亦唔會講畀你知CCL其實成日「估」大咗條數,所以你以為樓市升緊,實際上係跌緊
Wa, .....大瀉wor
你拎CCL比較CCI只係睇到CCL個基數係大D,但佢幾時有呃你樓市升左?
你睇到2021年1月CCL個走勢都係跌左架啦

再睇返2020年同2021年1月既比較
CCI:
2020/01 173.55
2021/01 173.67

CCL:
2020/01/27 - 2020/02/02 178.58
2021/01/25 - 2021/01/31 176.21

點?你睇CCL係咪仲會開心D?
中原一月時嘅研究報告,如果佢用真實數據,就唔係二升二跌

四區樓價二升二跌 CCL即將反覆上升

30/01/2021Aa

中原地產研究部高級聯席董事黃良昇指出,早前四區CCL_Mass連續2周三區跌一區升,但今周二區升二區跌,相信整體樓價即將反覆上升。最近5周新界兩區樓價走勢持續一升一跌,準備突破向上。展望樓價升勢會由新界兩區逐步蔓延至港九市區,帶領未來整體樓價反覆向升。

新界東CCL_Mass最新報186.97點,按周升0.16%,近5周持續一升一跌。新界西CCL_Mass報162.28點,按周跌2.72%,近6周持續一升一跌。港島CCL_Mass報183.87點,按周升0.63%,終止2周連跌。九龍CCL_Mass報171.45點,按周跌0.37%,連跌3周共2.98%。

中原城市領先指數CCL報175.04點,按周跌0.63%。中原城市大型屋苑領先指數CCL Mass報177.59點,按周跌0.57%。CCL(中小型單位)報175.16點,按周跌0.58%。新春前用家搶先吸納筍盤,以致樓價短暫回軟,三大整體指數齊跌3周,但跌幅輕微。二手交投持續暢旺,市場上筍盤很快被消耗,預料三大指數反覆向上即將出現。

CCL(大型單位)報174.42點,按周跌0.91%。豪宅樓價早前連升5周後,企穩於175點上下,等待新一輪上升。

今天(2021年1月29日)公佈的指數,根據2021年1月18日至1月24日簽訂正式買賣合約的中原集團成交計算。當中有逾七成半的交易是在2021年1月4日至1月10日簽臨時買賣合約,是第四波疫情計第8周的市況。

中原地產研究部
個2個星期跌既幅度 大過2個星期升既幅度 咁最後咪跌囉on9仔
仲未計cci滯後既問題
路過

唔準但係你又賭 CCL ...

你個問題係喺横行市況下估大跌

個勢係横行 但係你地班友一定要黑即白

唔估大升就估大跌

升少少跌少少就大做文章
2021/03/19 [中原城市領先指數]
本週公佈 與上週比較 與上月比較
178.59 -0.17 % +1.41 %
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞