2021年9月樓市CCL160點 樓市大瀉賭局!!! 韓林兒 VS cd-rom專用

866 回覆
160 Like 4 Dislike
唔好懶醒住唔係話你租樓抵唔抵呢d咁old school既問題
我想同你討論對未來香港既預測
你預計d人會賣樓,樓價會跌,咁賣樓d人一係移民一係做租租架啦
咁香港總體既人口同租金係增長,平穩,下降?
而家香港樓點解咁貴,因為高地價政策;而高地價政策點解work?因為香港有一個高薪金結構支撐。當香港失去國際金融中心地位,前景堪憂嘅時候,國際投資者會撤離,高薪金結構會瓦解,GDP會不斷下調,無力再支撐高樓價,樓市泡沫就會爆破
G持你
Ching醒目,不過房屋台大好友坐陣唔會點得醒架啦
廢老論
佢以為我鬥「地主」,事實係我勸緊啲「地主」趨吉避凶。我媽咪都係「地主」,點會鬥佢?

btw,地主呢個詞係好諷刺,班業主成日以為自己係「地主」,但佢哋用天價買到嘅只係土地使用權(2047後點安排都未知)而唔係土地嘅業權
即係以你既見解,
黎緊外商撤走,香港人移民
因此香港人口下降到樓市供過於求,無乜人做租租,租金下降
中共包括大陸商家放棄香港唔會再有資金流入,亦唔會乘機買樓繼續用高樓價政策圈養香港人
淨返落黎既香港人就應該趁早賣樓,拎住幾百萬買一D低風險保本而年回報率又有4.8%既債券,扣除租金之後每月儲5千,咁你果500萬年淨回報率就係1.2%
誠哥剛剛先搶左幅啟德地, 你去深水灣大宅門口勸下佢呢個大地主啦咁
漏咗好多嘢,你再仔細睇清楚我寫嘅嘢
我只係講你既結論
做人切忌見樹不見林

6年前就開始「默默」出脫,在中港資產剩1成...李嘉誠下一布局:買下整個英國?

https://www.businessweekly.com.tw/focus/blog/25380
見樹不見林, 好似係cctoy喎, 有異見就五毛, PR, BLOCK, 睇新聞就揀D黎睇 揀D黎POST, 果陣美國大選, 如果淨係睇連登, 真係會以為侵贏硬
我都覺得係,所以我喺cctoy出post冇乜人睇,唔似依度咁多人同我討論咁熱鬧
做散戶唔好同李嘉誠比佢係投地仲有香港生意,但香港佔佢既比例都愈黎愈少。而香港大部份人係將一生都綁左係一層樓到,唔同比例。正如我唔介意拎1萬蚊買bitcoin,都唔等於我覺得bitcoin升硬啦,只係分散投資下je
咁咪係囉, 我都好建議人分散風險, 正如買樓有風險, 唔買樓一樣有風險, 除非你移民, 如果唔係總要諗住屋, 買一層自住係最保險, 樓市升你有份, 微跌橫行咪當自住, 亦係香港主流想法, 包括政府都係咁諗
2021/03/05 [中原城市領先指數]
本週公佈 與上週比較 與上月比較
177.17 +0.33 % +0.54 %
先利申,我唔係盲反你,你今次呢段野我係認同既。推論好流暢,中間有運算過程👍🏻
不過,呢個係你媽咪比左500萬cash你既情況先岩。
如果我係普通人,唔好用最基層既人去講啦,假設我有100萬左右既現金,按比例得返4000蚊利息收入,你呢條橋未必行得通。
崩盤啦
個個連登仔有阿媽比500萬佢 相信時事台應該轉曬入財經台同房屋台
距離大瀉又近左一星期 不安
搵緊拜登黑材料 絕地反擊 一拳打爆中共 打爆香港樓市
酒呀樓joy呀
扮緊弱智小朋友嘅cctoy 韓某某 岩岩先開po show 緊佢個美股倉 有廿幾萬港元㗎

大你班屋台好友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞