[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#60

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想請問下邊間買mon可以有埋送貨服務?
唔想要藍店,黃店就更好
法x(有貨=代理有貨)
想用黎玩下switch駁下macbook
BenQ EW2480 $1375
MSI MP242 $930
爬左文EW2480係最抵屌
但想知點解爭咁遠?值唔值比多4舊幾買佢?
唔該曬巴打
Mai hdmi1.4 6bit color
BenQ hdmi2.0 8bit color
想用黎玩下switch駁下macbook
BenQ EW2480 $1375
MSI MP242 $930
爬左文EW2480係最抵屌
但想知點解爭咁遠?值唔值比多4舊幾買佢?
唔該曬巴打
Msi hdmi1.4 6bit color
BenQ hdmi2.0 8bit color
多個hdr 色域差唔多d 打機睇戲多既話我就覺得抵俾既
上amazon睇review好似唔太掂 不過就夠平 2k9 有4k
啱啱cal完隻PA32UC
sRGB有166.9%
開adaptive sync就正常返
n卡都開到 adaptive sync ?
開到
開到freesync即係開到adaptive sync
用緊P2721Q,同你差唔多情況,已經出現咗3-4個月都冇改善
Msi g27cq4點睇
買左 MP242 黎做副mon, 少少後悔
可能因為主mon 係 VG289Q, 兩隻對比好大
各位巴打
VG289Q 主要用黎睇Netflix睇戲 同埋玩ps5
Display card 係 gtx1060 搭條hdmi2.0 線
出唔出到4k
巴打主mon 主要用途做咩
wfh 玩 excel 寫 program 睇下戲/YouTube
無執相無剪片
Netflix 睇到4k
多口問下巴打用咩display card
出到
DP都得
想買部4K HDR 睇netflix 為主,我見大家都用VG289Q,啲喑位會唔會好差?我而家用VA怕IPS啲黑位會一舊野咁....

HDR仲會放大IPS缺點
大概會係點樣效果? 可唔可以形容下。
我見網上啲評測好多都話hdr ips好正
ips漏光勁
HDR需要高亮度
愈光 漏光愈明顯

所以我本身用緊PA329C都頂唔順
換咗PA32UC 有FALD
喺背光層面改善漏光

VA都有同樣問題 只係冇咁嚴重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞