[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#60

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
中央田
網上搵晒價型號先
係 冇準備下落場會中伏
唔好信sales, 一定伏
m27q kvm
點樣將iphone 畫面 用mon 睇
應該點插線
想問下display port 1.2 同10BIT 色有冇關係?
Thanks 巴打. 爬文都見到u2720q底邊有問題, 台灣好似特別多人中
買左隻VG252QP,如果想換升降架,有咩款岩用?
dp1.2可出4k RGB 60hz HDR 10bit
thx 巴打
條type c to DP 線終於到左, 但D色好似又要set過唔同曬咁
有得選2K 144 10bit
寄返美國
YES
可以叫DHL上門收
退返美國要幾多運費
定係本身買果時有得直送香港就會包埋
未退過唔知
蝕運費都好過香港行貨硬食
只係之後保養難搞
確定款mon冇災情先好去amazon買
香港consumer rights = shit...
一瀨野就硬食,聲稱有保養既都無用
所以爬左文好耐都未諗掂買邊隻4K mon好
諗緊邊隻4k x2
巴打邊度買同幾錢
我都想換隻144Hz mon
死點好似有機會可以用d程式炸番起 雖然唔係一定得 光點就無得救
我都係曾經起YouTube見人講過呢樣野 詳細方法就唔清楚
https://youtu.be/5pvtiV3B_nE

翻譯中文這影片可以看吧 不過參考用而已喔
個人還是不建議就是了. 力道太大 太硬都可能造成損壞
那個雜訊網站也有可能有點用吧. 後面那些方法則是沒用又錯誤 千萬別學.

據說是亮點才比較有機會救就是了.
不過還是要說 真的要嘗試的話 出問題不關我的事 不建議弄
就算要弄也要超小力 超小心. 搞不好弄了更糟糕的機會存在.
係黃金COMDXX買, 有特價1569$
第一次用144HZ, 8BIT, 個MON感覺好SHARP好順。
所以唔建議用物理方法救死點
以下係用影片/software嘅方式來救死點
https://youtu.be/bDOIyPHJoj0
05:40開始

ps:我都無試驗過影片當中嘅方法 所以唔知係咪真係可行 要唔要試就自己衡量喇
2月中官網落單話最快今個星期有
今日追問話無貨要等到3月中
發覺香港比較少人用mon 臂,我等緊到貨裝我隻27吋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞