[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#60

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
FALD
唔係隻隻有
FALD先係HDR靈魂
上網google話盡量唔好用水
所以上來問下巴打意見

4 hour
thank you ching
用消毒的濕紙巾?我成日都用來抺MON
有D display cleaner 同抹鏡頭一樣個D就OK唔會傷mon
2K 144HZ VG27AQL1A

想問呢隻mon用咩線駁機出到 144?
Display Port
據HDMI Forum Inc.組織文件來看,HDMI 2.0版標準大大增強了對4K超高清傳輸的支持,並在多個視頻、音頻技術上進行了改進。對於普通消費者而言,最明顯的改善有兩點:一是將帶寬擴充到了18Gbps,可以支持3840×2160解像度和50FPS、60FPS幀率;二是在音頻方面支持最多32個聲道,以及最高1536kHz採樣率。而之前的HDMI 1.4版本雖然可以支持支持4K了,但是受制於帶寬,最高只能達到3840×2160解像度和30FPS幀率。

原文網址:https://kknews.cc/digital/og2zgm.html

大家舊mon會點處理?
我用預設
呢隻mon有usbc,用usbc駁macbook pro m1,想問係咪都出到2k 144,麻煩晒
點解我唔見有
使用手冊有講
hdmi 好垃圾
啲咩sync都要用DP先到
HDMI擠牙膏
4K MON配HDMI2.0B都行唔到10BIT
人地dp1.2已經做到
MAG274QRF-QD定VG27AQL1A好d?
好多mon都俾幾個hdmi, 都唔知有咩用
sor 睇錯
PC以外嘅device好少有DP
咁想問多條問題,sor 9新手,2K 144HZ VG27AQL1A 駁macbook pro m1 買邊隻display port to usb c好麻煩晒各位師兄
啱啱入左手vg32vq
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞