[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#60

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
GT1030有DP1.4
最近想換一個27吋的廣色域2K MON,搜集了一輪資料後, 初步揀定了以下幾款. 想請教大家覺得哪款比較好?

Dell AW2721D
: 有G-Sync Ultimate
: 無USB-C, Dell 的換MON惡夢

Gigabyte FI27Q-X
: Sharp 新面板, 100% Adobe RGB, 軟件提供豐富功能
: 無USB-C, 無現貨(未出, 要預訂), 新面板實力未知

Acer XB273U GX
: 99% Adobe RGB, 有USB-C, 量子點面板
: 香港無行貨要淘寶, Reddit 有不少報告指容易出燒印

MSI mag274qrf-qd
: 平(<$5000), 量子點面板, 有USB-C, 軟件提供豐富功能
: 可能容易出燒印, 擴充埠陽春(DP 1.2, USB 2.0)
XG279Q點睇
想個Mon可以執埋相, XG279Q 個Adobe RGB 得80%左右, AW2721D 最差都有86%
唔做colour works其實有冇必要cal mon
由dell U2518D換左MAG274QRF-QD有啲唔慣,覺得隻mon好紅,RGB好似點set都怪怪地咁定過一排就會慣唔洗cal都得
呢款出廠色準差
要cal
i1準過spyder好多? 見網上comments都幾一面倒話spyder垃圾
想問$2000budget 買螢幕for PS5 有咩推介?最好畫面或流暢度可以平衡到
好似係
我都買咗隻i1 display pro plus
好撚貴 半隻mon價錢
i1 display studio夠唔夠做,係咪淨係差個verification function
有冇人用4k mon打switch,如monster hunter, 啲畫面會lag?
Switch推唔盡
S2721Q有冇評價
2500有4k好似性價比幾高
求其執個1080p 60hz mon可唔可行?
除左g9 有無好既32:9 mon

定買2個27 仲好

淨係想感受4k應該冇問題既
S2721Q有冇評價
2500有4k好似性價比幾高
https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/s2721qs
淨係想感受4k應該冇問題既

夠做
軟件用displaycal
chg490?
平D
但1080 ja wor..
係喎記錯添
1440p 120hz果隻叫咩?
crg9?
會駁MacBook Pro + PS5
決定唔到買Dell U2720Q定 Asus VG289Q
有冇巴打有冇啲咩意見可以比到我
都係1080
2k要g9
唔買vg289q1a?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞