[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#60

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
好多人話用imac/ macbook
唔用佢 會有色差
or no 5k 唔想睇
有冇咁撚正呀
ppi同27吋5k一樣
加上32吋可以遠少少睇
夠清
Apple個芒其實唔值個價
講數值pa32ucx仲勁
都冇詳細specs
apple 咩specs 都唔講 只係知1600 6k 10b
但 imac 17inch
萬4蚊就有個5k 10bit mon
但其他野唔抵
pro display xdr得576 zones FALD
顯示器
Retina 6K 顯示器
32 吋 (對角線) IPS LCD 顯示器,採用氧化物 TFT 技術
解像度:6016 x 3384 解像度 (2040 萬像素),218 ppi
顯示比例:16:9
XDR (Extreme Dynamic Range)
亮度:可持續顯示 1000 尼特 (全螢幕),最高可達 1600 尼特1
對比度:1,000,000:1
色彩:P3 寬廣色域,10 位元深度支援 10.73 億種顏色
SDR 亮度:500 尼特
觀賞視角:呈現高度逼真色彩及對比度的超寬廣角度,左:89°、右:89°、上:89°、下:89°
全平面壓合;1.65% 反光度 (典型)

技術
2D 背光系統,採用 576 個全陣列調光分區
Apple 設計的時序控制 (TCON) 晶片,可精準控制 2040 萬顆 LCD 像素與 576 枚背光 LED 的高速調整,帶來無縫同步效果
採用原色調技術,配備兩個環境光線感應器 (ALS),確保在任何環境光線下,都可帶來準確的觀賞體驗
無可否認
MAC色彩管理好過WIN10 9條街
for ps5 /pc 兩用,平靚正來講 Asus VG289Q 係咪已經最fit
P3 寬廣色域有幾廣?我話廣就廣
上網睇話99% dci p3
PA32UC 得95%DCI-P3
佢99% P3
我cal完有110%
110%係容積 唔係覆蓋
不過HDR睇REC.2020多D
冇micro led
micro led暫時得大電視做到
有排等
最終都係揀咗g34wqc想問巴打有咩arm好用?
呢幾日會噴發
mirco led 愈黎愈多新聞
存定錢差唔多
出個27"既 micro LED please
Macbook pro m1 平平地27吋有無推介
想問市面上有咩顯示卡支緩dp1.4 or hdmi 2.1 可以under 3000蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞