[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#60

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
建議 LIST
2K 144HZ VG27AQL1A / XG279Q
4K 60HZ VG289Q
4K 144HZ XG27UQ / 27GN950-B

Display Port 1.4 線

https://shop.hornington.com/products/j5create-jdc43-8k-displayport-cable-2m
1001 唔開POST
緣分到了, 自然有人開po
新po lm 27gn950開心使用中
dell s2721dgf $3499
m27q $3199
點揀
m27q
對比度高d
色準好d
好撚期待下星期個xv282k 到貨
睇spec 仲好過gn950
好似冇咩分別
HDMI2.1 console 比較有用
但console性能
訂咗dell u2720q 原本話17號寄到 delay到26號 話23號會寄 啱啱再去睇一睇見到仲未開始ship有冇搞錯啊
色準同抗反光好過gn950
據聞好似會有自動校光功能
有review?
未有 應該下星期先出第一水
咁你點知色準好D
暫時都係問廠家得知返黎 話係群創新panel 好期待
唔知會唔會好過XG27UQ塊量子點IPS
27吋4K mon
主要執相睇戲WFH, 會打下機
所以想色準好少少
係咪都係推薦買u2720q? 早兩日quote $4,400
VG289Q好似等極都無貨
而加用緊隻TN既2K mon D色太垃圾 想換番隻IPS 144HZ 1080既mon 搵左一個鐘暫時睇中Benq既EX2510 有無巴打用緊? 另外想問下除左呢隻之外1080有無D咩推介? Mon會接PC,PS4,Switch 唔該哂咁多位
u2720q色準OK
但冇VRR 打機冇著數
想買個32吋4K mon係房當電視睇
暫時都淨係睇中Samsung隻 M7
Amazon連運費賣緊USD400
同價位有冇其他好介紹
前幾日買咗部g34wqc
但發覺上某d網頁會出現局部位置有類似雪花咁嘅畫面 當拖視窗去果個位置 就都會出現雪花
更試過個mon不斷黑畫面又著番咁loop
要close咗個網頁先正常返 上外國網睇好似都有唔少類似既問題 但佢地就係打機時發生
我就上網時發生 我有諗過係咪張display卡太廢推唔郁個mon
咁就係msi gtx650 1gb oc 我係用mini hdmi output 轉插mon個hdmi port 如果換咗張卡大唔大機會解決到 定係mon問題要換? 求各位巴打解答
好嬲今日打過去問話起碼3月12號先出貨 已經等咗成個月
我2月6訂 delay到17號 而家又話delay去到3月中先出貨
出面無哂現貨?
官網價4400
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞