菲林機問答區 2 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
haha
我表達得唔好
我指嘅菲林尾係影晒/扯晒出嚟嗰隻

“影晒”+“rewind”完就係咁:

我feel 到部機想rewind 啲菲林入去
不過唔夠力/滑牙
不嬲用開無事 今次先係咁?
其實佢肯98蚊賣得畀你都證明咗部機有問題
可能部機嘅問題就係回唔到片
傻瓜機都有估焦相機?仲要可以手動光圈?

如果係傻瓜機我諗老牌師傅未必幫到你。
如果係機械估焦相機都可以check下,我有個fd有部rollei 35差唔多都類似咁,拎咗比達叔問,佢話有啲Leica都係咁,冇得整。

問咗先囉,冇壞嘅。
sor咁可能唔算係傻瓜機唔該晒你先
漏光呢部係旁軸機先啱,我撈亂咗屋企第二部相機,引起誤會唔好意思
賣比琴日搵mju 1 零件個巴打
takumar 17mm f4
zenitar 16mm f2.8
點揀好
夠筆直why not 大姑媽
請問M42相機除Pentax同Praktica外,重有乜好選擇?
穩陣就Pentax
Praktica 平平地用完即棄都ok
佢個上片系統包唔會上錯片
不過啲零件聽講會生銹

千祈唔好用俄仔
佢個mount 多幾粒螺絲
係大姑媽殺手黎
大姑媽有支針
有機會係擰鏡頭個陣食左入mount 面嘅螺絲坑度
結果就係支鏡扭出扭入都唔得
分分鐘要整爛支鏡先分得開

我試過
可能想改dx code
fujica 幾好
散裝菲林用舊筒裝
實際iso 同dx code 唔match

唔係部部機讀唔到dx code 就default 做100
ST801好難搵,同埋炒貴晒
啱呀 801係好 但平平地玩st701, 605嗰啲其實功能都夠做
Praktica 好似三舊幾水就有一部好新淨
感覺上抵玩過ST801
入ST801都係富士情意結,當然Praktica抵玩
FB 發現 新手唔好上當
壞機賣double 價
過片有問題仲話冇問題
都戇撚鳩鳩

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞