菲林機問答區 2 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
上次架1000蚊F4s終於到,有啲花但狀態好好

好多年無影過Nikon全家福
各位師兄 我早幾日喺ebay 1200蚊買咗部Canon QL17 G3 想問吓check機有冇咩技巧 新手上路 唔識求指教
eBay 都1200?
我會expect conditon 唔差
技巧冇乜 都係咁check

打開後蓋 睇過片係咪真係會轉
睇埋各級快門光圈 自拍
鏡頭有冇花 塵 霞
Battery Check 燈著唔著
測光有冇反應 反應合唔合理
Auto Mode 係咪跟測光一樣反應
對焦黃斑清唔清楚 同鏡頭對焦刻度係咪一致

一般黎講 finder 都應該有啲霧咁
不過望出去覺得取景冇乜影響就可以遲啲先抹
唔該曬你 師兄 不過依家我喺ebay 睇呢部一部都要千二以上希望唔伏
個seller 賣開啲乜野會睇得出端倪
我見喺日本賣家 賣開相機 都有幾多好評因為新手都驚 寧願俾多少少錢
咁都尚算穩陣
搵到電池/adapter 未
有呀 買咗電池 但未配到閃光燈 ebay 上面計埋運費要300幾 400
閃燈?
喺呀 師兄

老母喺櫃底搵翻俾我
想問有冇咩要注意
老母話識㩒制就得
注意 借錢梗要還 咪俾錢中介

如果開到機嘅話 真係就咁撳就得
係個窗望出去 中間個圓圈對準主體
唔該曬 開到 zoom到 慢慢試下先
原來係要注意呢樣
Canon p連50 1.4 3000蚊算唔算貴
傻瓜機部部都係咁上下用法

有冇試撳快門有冇反應
對唔同光線會有分別
算係咁
想問各位師兄 我我用千二蚊喺ebay 買咗部canon ql 17 g3 部機到咗 我見到入面舊海綿老化 啲海綿塵係個機槽入面 出去CLA要650 到底應該退咗佢定拎出去cla呢求各位大神指教
海綿老化
換綿就得
換就料錢好平 要比時間心機

啲綿有影響操作?
無嘅唔使CLA啦 呢啲一千幾百嘅機 用到嘅話CLA黎做乜

其實就算海綿老化 都未必會漏光
建議你輕手啲清咗啲甩出黎嘅綿
跟手入筒菲林試一試
一路影就知操作有無問題 沖完有漏光先搞啲綿 無漏光就有時間 有心機先去搞啲綿
我就咁檢查就應該冇影響操作 但係佢舊海綿啲海綿碎甩晒喺相機入面 唔該師兄先
你整番啲老化甩咗嘅出黎試試先
快手 三兩日影哂一筒去
到時發覺操作又有問題 又漏光 咁你先再諗吓退定點
唔好走去試機菲林都影成個月咁就得
補翻圖 唔該各位師兄
好少事
唔清都無事
得閒嘅就清潔吓就ok

反而應該睇吓finder 清唔清 黃班清唔清
試機影彩色負片
唔好影其他
唔好影過期菲林
影完拎去啲可靠快手嘅鋪頭沖掃
dotwell 金鈿 金藝 之類
好呀 真喺唔該曬你師兄
咁喺咪都要貼翻曬啲海綿就ok? 唔好意思 新手真喺咩都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞