菲林機問答區 2 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
通常大路都係v800?

我自己用19 canon 9000F 渣
我見人都係自己上網買蔡仔啲清潔紙 或者團購

但其實用左filter 唔係太駛做咩清潔

利申 無用過 支支都係老鏡 上山 沙灘都係咁用
有時買啲二手鏡都要抹下先
耐唔耐撞到啲成層好似油咁係鏡面
我就用氣吹+眼鏡布抹

同埋去執啲cheap 雞filter 當蓋囉好似你講咁
真勇者
我自己覺得可以了

上面呢張係RDP 影

上面呢張係PRO IMAGE
實有機會, 所以睇支鏡幾錢而決定你要花幾多心機
當然有人有錢幾皮鏡都可以咁玩
直入MP公價黎唔洗煩格價
不過老實講我覺得body 只不過係降低出錯率唔太影響成色, 鏡頭重要好多
肉眼睇唔到嘅塵就搵咩抹都可能會出事
睇到都照窩塊布落去就傻仔啦
所以無論搵乜抹 先搵氣吹吹鏡面我覺得都係必需嘅

貴鏡梗係要小心啲啦

濕鳩普通鏡千零蚊買返黎
係支鏡服務你 唔係你服務佢
用過m3m4m6mp
老實講邊部都夠用
真心買支靚鏡重要好多
JJ 插沙
想問有咩中幅機可以用220菲林
明明買120 條友比220我
下好多架喎
有d要換背換片匣
有d就咁擰一擰塊板

你為筒film買過部機
見過Hasselblad 5xx / Mamiya / Contax 645 好似都要換片夾 片夾又難搵
難得買到fuji astia
唔太想割
想試
姐係沖同掃嘅分別。
照英文字咁解姐😅
P67 mamiya7果d咪轉一轉埋板就影到220

咁留意吓先
Thanksss
係咪舊版冇自動收光圈個啲呀

預設光圈的雙環結構

與一般的手動鏡頭不同,八羽怪的光圈是由雙環結構控制的。標有光圈數值的環是光圈設定環,帶一紅點鬆垮垮的環則是光圈收縮環。這樣設計方便了「使用最大光圈對焦」這一功能。

在沒有自動對焦的年代,攝影師在拍攝時用大光圈取景才能精準對焦,但是對焦完成後又需要再把光圈調小到適合程度。因接口的原因,M42螺口鏡頭很難與相機互通信息。要重新調節光圈,只能先放下相機,眼睛盯著調好了才再次舉起。

問題來了,如何將這一過程簡化?八羽怪給出的答案是:在鏡頭上增加一個控制裝置,令光圈可以在預設光圈和最大光圈之間方便快速地切換,舉機之後不需再放下機身就能調節光圈了。

這就是光圈收縮環的作用:在用最大光圈對好焦後,將光圈收縮到預設值進行拍攝。

具體操作步驟

觀察拍攝環境判斷曝光。

設定快門速度

調節光圈設定環,設定想要的光圈值,但收縮環設為顯示最大光圈。

舉機在最大光圈下對焦。

使用收縮環,設置為顯示預設光圈。

取景構圖、拍攝。

若是轉接數碼機身,可使用機身的自動測光,則省去第一、第二步驟。

sorry 得中國圖

幫朋友問

有無屯天元巴打去邊明珠沖相?
想問下嗰間沖得好唔好
去過*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞