菲林機問答區 2 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
konica 90年代初個啲傻瓜好多都有咁嘅問題

之前或者之後嘅model 又冇呢樣野
我都唔知,無玩開傻瓜機
呢部係爸爸既相機
哦 咁要好好keep 住喇
盡量唔用zoom, 越zoom 影得越差
用佢個38mm 影 quality都應該可以接受
咁多年黎都無攞過黎影,影返筒試吓
睇清楚有冇霉/霧喇
唔知好彩定唔好彩,我幾支鏡同FM2都有霉,但呢部咩事都無
幾支鏡就拆晒清乾淨,但FM2個viewfinder有少少霉,唔係好夠膽拆,怕整爛過片桿塊皮,而且仲有時會卡快門
我都係敢郁啲自己睇得通嘅野

睇唔通, 驚搞唔惦嘅一係搵師傅一係棄機
好似你頭先講:本住佢係廢品既諗法去拆就無問題,如果係care件野既話就唔會敢落手...

所以可能遲吓係Yahoo bid返架FM2算,日本果D平靚正
咁你記得要分開擺
啲霉好似武肺咁會傳染
啱呀,都唔敢插d收藏既鏡頭落去
有冇人用過yahoo jp拍賣買機
之前用開ebay 搵japan seller冇乜問題
見yahoo japan d機平到仆街
有冇伏/咩要留意
未計用完代購幾錢
我上個月買咗Nikon F3 F4 F5各一,無伏,架F3幫我老豆既朋友買,聽講靚到PK
只要你睇清楚d圖,唔好貪平,搵架靚少少既,睇清楚佢既描述就無問題
關事架咩
菲林鋪個師傅係咁講嘅
不嬲都係會傳染架,所以一係抹咗佢一係就攞開
代購用buyee收300yen,paypal手續費200yen
不過你預咗運費都唔平,ems一架F5返黎都300hkd有多

屋企冇地方放防潮櫃
買左堆帆布索袋仔
會放啲最錫嘅機入去
平時唔用就咁入住放係衣櫃入面
夾係啲衫入面 都keep 到乾燥嘅

得閒要攞出黎晒吓太陽
小弟d鏡頭唔cup蓋,由佢日日晒
pentax mv1壞測光
係咪應該買個外置測光算
MV1 冇得手動快門架喎好似
咁個測光壞左 部機應該用唔到...
其實係 除非用光圈妥協但成件事好反智
算啦 如果有鏡群就搵部K 系列機
冇鏡就發掘下其他機好過
唔想淘仔有冇選擇
睇下啲相機舖有冇原裝野啦

普通賣配件個啲地方都係賣緊淘仔貨架咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞