菲林機問答區 2 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
meteor
香檳好友
尖沙咀蟲屋(藍)

呢幾間我覺得都可以望下既

係呀 我又推實體店
見你講咁撚多
我即管解答你疑問

首先
而家ebay日拍係咪一定唔會中伏先?
日拍一樣係有古惑嘢 冇仇報我都係講事實
我自己日拍一樣中過伏

你分享自己冇中伏 我分享自己中過伏唔得?
玩呢d中古機 識得check基本嘢係一定要 暗病另計
自己check過晒冇問題 價錢ok 所有野自己接受到
咁點解唔可以幫襯實體店?

要有仇報 有得退 唔該ebay

同埋我份人比較疑心重 鐘意攞上手check清楚先買
溝通攞多d相睇都方便好多
所以我係鍾意係本地平台買 尤其dcfever
門市我都會幫襯買下菲林 價錢唔貴既我會keep住幫襯
咁樣解唔解答到你問題

再講
比我揀 價錢condition 各方面差唔遠
我自己一定揀係香港買
唔俾人鍾意係本地交收?一定要網購?
我鍾意就買 第二日交收
仲唔撚洗等十日八日 咁又得唔得

同埋我就完全冇講過實體店好抵
Condition好好
好值得幫襯 etc
唔該你唔好屈我

上幾個reply都講過
Condition接受程度因人而已
價錢 condition 各方面 接受到咪買
福榮街價錢唔算貴
配件本地買通常會抵過網購
就係咁簡單
唔係一味諗住日拍ebay就一定冇死 一定最抵
睇唔明我意思 我就真係無辦法

要Condition好既機我相信山林道大把
不過就肯定冇SRT Super啦
蟲屋就有可能有既

你鍾意日拍係你既事
我講下日拍冇仇報就衝出黎吠
咁你係咪buyee/from japan打手呀?

我狙擊黑店就係唔想有更多傻鳩中招
而家又唔like
又話我推薦本地買賣嘢就係二手佬
係呀係呀 你話點咪點囉
識check真係度度都買得架啦
你唔識check邊度都一樣中伏
呢句嘢我真係all the time都係咁講
我就唔明有咩問題

講白d 呢句嘢嘅意思就係

“唔該你班傻鳩學下點樣check啦,買撚完先喊驚咁款話自己中伏,又唔諗下自己一樣有責任,唔做功課,咩都信晒人既下場就好似樓上條傻鳩咁,中撚完伏就係到發癲
成日話人賺你錢無問題
係日拍買部完機都仲講緊6百蚊唔平架 仲有冇平d既地方
你講到咁正咁滿意 6百蚊點都抵俾啦下話?
做咩驚死自己俾人賺多左咁

我又再補充下啦
日拍買呢d下欄機都幾好架
乜鳩7劍之類既平價機 價錢唔貴嘅話可以搏下

開口埋口都話幾百蚊幾百蚊點點點
區區幾百蚊睇得咁撚重
sorry 我真係代入唔到你既思維
笑死我 要玩完菲林機先知香港商人唔老實
黃金水人買垃圾水左幾十年 換電話mon換撚埋你d零件都講左10年有多
仲有你話你玩開數碼 3羊4寶水人買垃圾配件都買左好多年
香檳淡友好似賣左好多機咁
display 越黎越少
香檳出面間dotwell 呢?我見都好多機+鏡
貴圈真亂。
唔講其他,日拍真係會中伏架喎
佢寫住支鏡冇花冇霉A+點知寄到黎中間塊鏡coating劣化晒跟本影唔到相
佢d相特登就晒角度影唔到pat野
點報仇
嗱你又講到咁撚起勁
我又覆下你
首先
我就完全同呢間野係冇任何關係
買菲林會伏得去邊 邊間平咪買邊間
我開po個陣係我幫襯完佢買菲林 真心覺得平先講下
甚至 hkcamera 一捲 classical
我都一樣講過菲林價錢唔貴
是其是 非其非 根本值得講既一樣會講
平又唔比講
同埋邊隻眼見到我叫人去以上幾間買機買鏡
一直都係講緊菲林價錢
最多都係講下邊幾間有得維修
不過呢間嘢就慘 燒埋落我個到 真係無運行

你要亂打稻草人玩抹黑 我都真係無咩好講
問多d detail呢間點樣黑店法又比你話我死纏爛打
唔問又話我平時死咬唔放 呢間就唔撚屌佢
想知多d呢間嘢有咩問題 點樣黑店法 又唔得
Nikon FE呢部機本身就多暗病
買撚完奶撚晒野又唔屌得
呢部唔叫電子垃圾真係唔撚知邊部係垃圾
樓上有人日拍一樣奶嘢 你又賴唔識揀賣家乜乜柒柒
而家ebay搵日本仔賣家唔撚得既 一定要用冇得退既日拍?

我一直都係帶出自己要識check機呢個問題
你就係咁spin spin完我係二手佬
又spin我同呢間野有關係
又話我炒散 夜更 乜乜柒柒
打一大段嘢就係講自己點樣用日拍買嘢好正點好點好
淨係講有幾好 唔比人講負面
用ebay定日拍定本地買又要你管
幾點上連登又要你管
返咩工 作息時間係點又要你管
控制狂都有限度啦 家下關你撚事咩
愈講就愈起勁 得你講其他人講既就唔啱聽
消化完你個幾個reply真係感受到你有幾控制狂
所有人都要跟你個套?

再講啦
個ig狙擊手唔係我嚟架 你要點ff隨便你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞