菲林機問答區 2 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
早期個啲先係八羽 後期係六羽
都係普通鏡頭一支 未試過影到洗衣機效果
觀塘樓上店
留意下 Helios 44M
44-2 都係
不過得44M 有得揀 A/M 光圈
得罪講句,買部單反返嚟用p mode 同傻瓜機有咩分別
初學用A 最好
我覺得有P仲易炒
你根本唔知部機做緊乜
技術上,學影相除咗學快門光圈感光度呢啲之外,其實更複雜既係要知道啲自動機用緊咩logic去計數,然後去就住佢個logic去fine tune
新手想學既話買手動機好,再唔係就買部無反用ASM mode學下影
想請問先達邊個位有菲林賣次次都睇唔到喺邊
要去d好背景好撚複雜既地方個效果先明顯
btw 插A7R3幫fd影 d成像成撚鬆 佢地表示好靚好有feel
我嗰支插A73都好鬆
想請教下,人地唔要比咗部pentax k2我,試過機,個快門速度除咗b快門之外,其他速度係一樣,反光鏡上咗去唔識番落黎,個觀景窗都幾污糟,想問下知唔知整大慨要幾錢,係咪整番都嘥醫藥費
入左電未先...
同埋個電池蓋/接觸點係咪乾淨
如果入左電都係咁 真係整會有啲無謂
同埋有冇得睇下幾污糟
搬左
呢支鏡qc好差
要抽獎
我之前用個支係sharp既
俄仔嘢 朋友百幾蚊俾我 上digital鬆都算數啦
未入電,我都係啱啱拎到手,我上網search無電情況下係咪只得1/125 同B用得到聽日再買電試,而家努力上網揾緊資料了解緊,但發現K2好少資料揾到
原來唔算太污糟,其實係咪甩海綿,因為好多都係黑色一點點咁
另外我啱啱發現佢支鏡好黃,比佢fake咗以為係對焦屏定觀景窗污糟

個反光鏡又落得番黎
唔該哂
想問下其實依家一部FM 市價大概係幾多? 好似周圍都炒到好貴咁
買電試左先啦咁...
咩鏡黎?
今晚買完試

鏡係SMC PENTAX 1:1.4/50
仲有無得救

另外問下,買菲林試機係咪是但快圖美個d都買到,唔一定要去個D文青店
睇落部機同鏡頭都唔係有事
不過你要實際入電試下部機
同埋留意下YouTube 有冇呢部機嘅介紹同教學
唔會好難用

快圖美就算有菲林分分鐘貴過文青店
如果要即買即用 一係幫襯文青店
一係睇下logon 有冇啲lomo 三卷裝賣
再唔係睇下深水埗東昇
(買菲林ok 盡量唔到買佢啲器材)
我諗唔到有咩其他舖頭喇

另外 如果去Showa 買嘅話
睇清楚個expire date
上次差啲中招, 過左七八年都四十幾蚊
無㗎 唯有當自己唔好彩沖衰咗真係救唔到
諗返當年有人拎筒自捲菲林去天皇,又唔講咩黎,比人沖到變咗白片,係連登屌到依家仲有人屌緊巨東就無人理
唉屌 真係谷撚住道氣
巨東係咪多人撐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞