菲林機問答區 2 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

沖同晒都分唔到
一捲d客果然係弱撚智

#黑店一捲
唔該曬2位ching解答
條片我有睇過,都睇咗好多外國講測光嘅片,其實都做咗好多功課同埋諗緊買唔買測光錶嘅...

不過我都照問係向想大家取下經,一黎睇下大家除左帶測光錶之外會唔會有啲咩特別嘅方法or經驗之談分享下,可以好快知道要用咩曝光影,例如會唔會有人真係靠sunny16影相or閃燈位裝迷你測光錶之類
二黎我都照問係想引起大家多啲討論下點‘影好一張相’,唔會凈係一味得問價/求推介/苦主同互屌姐
不過我都想求推介下有冇邊隻測光錶係好用抵玩嘅

同埋裝閃燈位個啲迷你測光錶其實同手提個啲係未一樣?定其實係唔準嘅?
真係TTL 嘅測光原理同測光錶望出去差唔多,咁你咪影前測光位測暗位,自己再諗用咩EV setting。

不過有d 閃燈位測光錶係光電式測光錶,d chemical 會有decay 嘅可能性,導致有機會唔準。

而sunny 16,唔識就以為好勁,識嘅就得啖笑。同一個ev 之下,光圈同快門可以有唔同combination 。1/100 f16係對應EV 15,同樣地1/250 f11、1/500 f8、1/1000 f5.6、1/2000 f4都可以得到一樣嘅EV, 到底快門定光圈優先係由攝影師決定。

至於點樣唔用測光錶都決定/揾到啱嘅EV,就真係靠經驗,估得多先會慢慢build up 到所以以前影相係真係難好多,唔似依家d 機又平,影得柒就話後製推返佢就算
有心買測光錶都起碼要sekonic L-508呢類啦,有晒兩種測光模式
想follow我?冇咁易
D文青點買
我通常用sunny 16 因為d機用px625我覺得好煩費事搵 其實負片寬容度比較高用sunny 16大部份都ok
留名睇影埋正片
可能佢真係拎筒菲林去曬太陽呢
曬到白白地
oo verver 咁
先得日系嘛
呢道有冇用Range finder既巴打??
做乜
依到入門Leica m6 wor
有一部入門m6
想買?
唔係啦
只係自己接觸相機一段時間
好似影黎影去都係重複既野咁
D相又係歪歪斜斜
冇咩突破咁
呢個就一定嫁啦
你買rf 唔會令你影得更加好
同埋係難用過單反
唔會令你突破到樽頸
拿今次扑蛇就講得岩
其實我係得一部hi magic 7sii
唔係想買一部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞