菲林機問答區 2 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
880 都離普丫
好似巴勒斯坦直送咁
越傻瓜就賣得越貴貴撚過單反
真係好撚多菲林撚貪即食
自己上片都未必識...
有冇人去過深水埗福華街個啲鋪頭買單反機?穩唔穩陣?
福華街小販?
佢放係casousell 賣個啲就得嘅
唔好自己係啲兜度隨便挖部買
佢地自己分好邊啲work 邊啲junk 架喇

btw. 間小販以前會播榮光
唔知係咪你講個個 我見佢係carousell 到有啲機 睇相都冇咩大問題 唔知有冇伏
好殘 實用品居多
唔介意咪買囉
買過,機鏡都無事,老細仲好肯教人,唔覺伏喎
咁我真係好彩,部機仲用到。

但新手睇到間間都係黑店都係屌既,咁點攪,都唔知邊度買機買鏡。
條友carousell id係乜 想開下眼界
老實講 價錢你情我願
呢檔d嘢係殘左少少 但價錢我自己覺得唔過份
同埋做生意 markup幾百蚊真係唔算得係d咩
唔通每部機markup幾十蚊咩

利申:冇幫襯過
CLA埋佢蝕俾你添啦
自己識check 邊度買都一樣架啦
最緊要價錢ok

同埋日拍唔係唔好
但而家好多價錢連埋運費完全唔平+冇仇報
我呢兩年就好少用 鐘意搏下既話可以試下
我狙擊班仆街早過你啦
我一開聲
就有人話我破壞討論 話我屌曬全部都係黑店

屌 你都要屌得有道理先得架
尤其福榮街呢檔嘢 價錢真心唔貴喎
你自己ebay睇下d價錢 佢賺得你幾多?
有得比你摸 攞晒上手check
condition自己接受到咪ok 唔得咪唔好買囉

對比起堆文青黑店
你個d小兒科啦 咁又屌一餐

再講返Konica個po
我講緊買配件 好多時係香港買著數
配件連埋運費多數價錢都唔抵
配件嘢無乜可以中伏 點解唔係香港買先?
點解一定要ebay 一定要網購
要網購 先學佢話齋 先係放眼世界 先係專業?

最後
講撚左幾百次自己識check最緊要呀
你唔撚識check去邊度買都一撚樣
我一直都推薦識check既
dcfever 旋轉拍賣都會搵到平嘢

估唔到我都會比人話我撐門市
我諗之前話我破壞討論既人真係唔知講咩好
係啦係啦
大家記住去實體店買嘢
巴打介唔介意開少少個Carousell id
都係個句
我就覺得佢唔貴 打開門口做生意賺鳩你錢係應份
你覺得貴咪貴 無人逼你買

再講
唔識check咪學下點樣check
我係呢到都分享過好多次點樣check機避免中伏
識check都中伏真係抵鳩你死
咁都有得賴我

新手堅持要去文青店無辦法架喎 要做水魚自己決定
狙擊佢哋係因為個幾間真係離撚晒譜
有證有據先攞出嚟講
而家狙擊又話唔得
咁你想點
香港真係一間正常既菲林相機門市都冇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞