菲林機問答區 2 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔該晒 師兄
點解咁講?
啱啱先買咗部Horizon S3 Pro,算唔算俄仔body?
我想請教下買左部QL17 佢機上面既調較既ASA, 其實係咪無咩意思? 反正都係睇菲林感光度
實際可以調較既都係光圈/快門?

http://photo.popart.hk/newweb/archives/176109
如果真係好執著要實體店嘅,其實都仲有幾間黃圈小店嘅...
我追咁耐po暫時好似未見有咩人屌過嘅,不過我諗如果我開名嘅話我諗嗰間野會變埋黑店,然後我就係sells
總之我建議你追多啲以前嘅po,mark低邊啲係黑店,學識自己check機,之後只要唔係黑店名單嘅都應該幫襯得掛

不過你有心理準備實體店個價一定唔會抵得去邊架啦
新興嗰啲有邊間冇比人屌過
星際三樓見過有
KMZ 緊係算俄啦
呢部好玩 但出黎啲野麻麻地
又試過去旅行拎佢扯斷菲林
驚咗佢 封緊塵
睇下屌咩啦,屌賣得貴過ebay嘅我覺得又冇計,香港咩租金先得架
咁既然有人係堅持要實體店摸過先肯買嘅,咁未幫下人交下租出下糧囉,自己揀嘅,貴都抵架啦

新興個啲我試過去買菲林,見住有對新手情侶揀咗部標價1xxx嘅機去俾錢,然後老闆幫佢試機發現測光有問題,即刻減500俾佢結果1000有找,我嗰下都打咗個突,竟然有水魚唔劏

間野都好多文青幫襯,唔係黑店list嘅,不過都係唔開名啦,唔想被標籤sells
機上面較啱你入嘅菲林嘅ISO,咁個測光先會準架嘛,當然前提你部機個測光仲準啦

有啲機明明冇測光但都有ASA/ISO較,就真係單純提醒作用,防止你唔記得機入面係咩菲林
你可以試下download 個測光app
用相同嘅iso/asa setting 對照下部相機個測光幾準

同埋你部QL17 用auto 嘅時候
你set 幾多asa 會影響個光圈開幾大
A mode唔係自己set光圈快門auto咩?
定QL17唔同?
其實真係有間好少人屌
各位Ching
部EOS 55 爛菲林蓋個lock 應該去邊間整
上網話達叔唔整電子機
QL 個auto 係快門優先S mode
唔係光圈優先A mode 黎

雖然佢叫Auto
菲林蓋lock 應該都係小問題
冇牽涉機入邊電子野
入邊嘅電子野達叔先唔整
所以都可以試下問
Thanks Ching
Ebay買 你最好㨂專賣相機既seller

如果係普通用戶賣 好多時都係倉底搵出黎 無法保証任何野

最實在都係到手打番一筒菲林
你啱啱講完,轉頭去入菲林就拉斷條菲林脷,好難入菲林
落腳架 F22都得
用腳架就要用埋快門線
用細啲光圈拖慢個快門就有光軌效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞