菲林機問答區 2 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
好睇你自己接唔接受到
有人問你先好講
Hello 伏Ching!
幾時賴過部機?
未話我覺得呢個情況係正常所以黎問下應該點用囉,一啲實質建議都冇淨係識係度屌
我知自己技術未到家所以問技術野又俾你屌,咁問咩先得啊?
支鏡插落另一部nikon機試下有冇無限遠
都係冇的話係支鏡問題

如果另一部機有
就係部機反光板問題 少麻煩
對焦屏多數唔會出事 多數係裝得唔好

簡單黎講我想知逆光環境如果想影到暗位detail唔想張相變剪影,應該點測光,憑感覺推高幾級?
到底調教反光板點鏍絲係點扭支支鏍絲批都隊唔入
屌 block 咗條友未算囉,幾廿歲人係到做attention seeker㗎咋

M6 TTL測光範圍 -> 由快門簾幕中心的12mm直徑白點反射回來的光,約佔底片面積的13%來決定。你拎去影日落,除非將太陽擺埋一角喇,如果唔係都會用咗太陽黎測。逆光嘅話我會推高2-3級留暗位detail 再後製推低返高光位
普通眼鏡用螺絲批扭咋嘛?

你可以用3M磨砂膠紙大法黎慢慢tune
不過真係好柒煩
咁你咪只測shadow光咪得囉
係個mount口太窄隊唔入鏍絲批比師傅搞算
有無相

佢粒鏍絲位喺正反光板下面
講真話係難聽d

班傻閪文青只係追潮流姐,成日話咩好有「電影感」、「復古感」、「過期菲林好正呀!」

一睇張張都係c200、Agfa vista 200 呢d偏色都算啦,曝光乜柒都唔理,under 到成張相青bb又話「菲林質感」,
好撚辛苦呀

呢個世界唔係只係得FM2、OM-1、AE1P、X700,求其google 下都揾到各大品牌其他型號嘅spec啦

教精你地呀,水魚店推介咩機就直接copy and paste 上eBay,睇下水份有幾多

隨時夠你入部靚仔near mint ,好過鋪頭上面d 殘機仲要有咩暗病都唔知
對光位暗位測各測一次,自己再決定用咩EV 啦
唔係下下就咁推高2-3級,鳩估撞手神。
日落同大太陽嘅背光處理都唔同,有後製都唔係大曬。
有時EV 相差太多,點推都推唔返。

睇下呢條片啦
https://youtu.be/VnBZMPMQPWM
用傻瓜機pano mode 仲有電影感
成個IG YouTube 都係Cinestill 800T
就咁影油站影燈牌

唔好話香港,其實外國都係走緊呢個風
K1000都俾人吹奏做Best beginner's camera好多年
k1000 不了
我揀 Srt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞