菲林機問答區 2 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
續前po 2367371
留名
LM
屌佢老母
幫佢清垃圾都咁嘅價
打多個零咩頂

大家記住唔好上當

當堂嚇一跳,然後得啖笑
喂巴打 你搵到個啲listing 都貴喎
fair price 300蚊左右架咋
我個部150添咋

食水真係深到呢

呢間嘢個朵臭左咁多年都未收皮
1000yen
少膠 但70頭絕對可以接受
膠殼入面有個金屬骨架架
所以點解F301/501 比同期其他膠機存活率高
Nikon 啲舊機實淨出名

你地睇下Minolta a7000 同Canon T機丫
想問下呢度有冇Ching會用個啲插係閃光燈位嘅測光錶?其實好唔好用?
lm
乜又係你呀扑蛇你要技術討論咪開過個菲林攝影技術討論區囉叫得菲林機問答區唔包括俾我地呢啲乜都唔識嘅傻閪上嚟問價,唔通係要嚟俾你乜柒都屌一餐咩
喂大佬乜都睇唔到喎
呢d平價鏡冇霞就ok
駁唔到就人身攻擊你會唔會覺得自己真係好撚柒我都服撚咗你
我都覺啊,好多時機內測光睇明明已經over黎影,結果出到黎都係under曬
黃昏影背光仲大獲,所以諗緊要揾其他方法測光
中間啲粒粒唔知乜料喎
抹唔到咪喎可?

除非好平就當賭鋪
想問下我部FM無限遠對焦唔準(50 1.4,,對焦環扭到10米個刻度 遠景就合焦,扭到無限遠 遠景就過龍),問過兩位師傳,排除支鏡有事,一個話係反光板移位,另一個話可能反光板可能係對焦屏

雖然大部分時間景深cover到,但又成日迎住有啲時候會瀨野其實係咪可以唔洗理…怕整完會重衰
唉… 聽你講買M6都俾你屌電子垃圾
想請教下技術野都俾你當傻閪文青,難怪個個都唔妥你啦

anyway平時正常日光影測光係好準冇問題
但黃昏or直接影到太陽就好易under同冇曬detail,我估呢個情況應該係正常,好難用機內測光
想知各位ching係呢啲情況會點測光?
請問呢度有咩係講得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞