菲林機問答區 2 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有冇電試呀
呢種電已經冇再生產
依家有兩個option
買一粒CR123 再疊兩粒LR44
或者用一粒4LR44 加adapter

之後試下撳battery check 個掣
通電嘅話 數菲林格數個窗口會著燈

再之後就睇你識唔識菲林感光度同光圈快門嘅關係
因為呢部機冇得set 快門速度
咁你可以做嘅就係dl 一個測光app
跟住set 個app 同部相機做同一個ISO 感光度設定
然後係相機鏡頭調一個光圈值(試下用5.6 同 11)
鏡頭對住唔同嘅光線 可以係街外面同室內
然後打開相機後蓋 過片 撳快門 觀察下個快門開合嘅速度
再用電話嘅測光app 對住同一個地方
睇下佢係相同光圈值顯示嘅快門速度似唔似相機快門開合嘅反應
接近嘅話都算ok
因為估計手上你都冇儀器可以量個快門開合速度
所以以上方式都係好基本嘅測試黎

然後係個取景器望出去
睇下係唔係清晰 估計咁舊嘅機會有啲朦
同埋中間有個格仔黃黃地色
試下扭鏡頭對焦個金屬環
個黃格仔入面嘅影像會左右郁
試下扭支鏡頭去無限遠個位(即係打橫8字)
再係個觀景器望出去遠嘅地方
應該成個畫面包括黃色格仔入面都冇重影

最後睇下鏡頭有冇朦或者霉(好似蜘蛛網咁嘅紋)

有嘅話 同埋上面測試有問題嘅話 就要搵師傅整下

唔係佢打手 大家有邊間建議都可以介紹
不過我諗唔到香港除左利時1010 之外有邊個師傅會收合理價錢同願意整呢款機

部機唔係唔好 只係本身唔值錢
而且屋企人嘅機係唔可以用價錢衡量
上面大致上同意但係鬼佬都唔會幫你部機清潔先出嚟啦 ebay都as is 啦
Jch 啲嘢仲貴過香港啲舖頭啦你咁講 不過佢啲嘢係真係靚嘅
大家覺唔覺好似單反多人用多過旁軸?
堆文青撚識用旁軸咩 平既旁軸又無得換鏡
單反做到晒旁軸嘅嘢點解仲要買多部旁軸
如果想輕便我買多部傻瓜機唔好?
我老豆執野揾咗部mju岀嚟

鏡頭快門閃燈Display都work
不過上唔到菲林
Google吓見到條YouTube維修片講同一個齒輪問題
https://youtu.be/I47HqVgwgDo
跟住佢整 見到粒齒輪有爛既

宜家諗緊整唔整返佢當父親節suprise吓佢
大家覺得收部壞機換齒輪 定岀去整好
不過傻瓜機岀去整又好似好嘥錢
收部壞機整好嘅機會大啲
因為外面都未必有呢啲零件

一係睇下淘仔有冇啱用嘅囉
你老豆都有影開菲林定點?
如果唔係你整返好其實都係自己用
請問有冇巴打知道點解張相下面有個方形光?有啲相有,有啲又冇
唔好意思po啲影衰咗嘅相出嚟,廢事自爆
傻瓜機影?
請問有冇人知olympus lt1(mju1機件) rewind 菲林嗰個嘢 滑牙/唔夠力點搞

呢部機影晒菲林係會自己回片
咁我今日影完之後,聽到部機rewind嗰啲轉轉轉聲(但counter 冇倒數)
一打開發覺仲係喺菲林尾
即刻㩒埋再搵支筆督手動rewind制
點知打開都係喺菲林尾

拆咗筒菲林之後再試下就發現rewind舊嘢搵隻手指輕輕力㩒住都會令佢停轉

其實部機係喺用98蚊日本bid返嚟
但佢閃光/快門/對焦(識前後郁)/過片都work
首先你粒電係咪新架?
我而家都係用緊佢跟機嗰粒電
開機lcd會出一下電嗰個logo,之後就消失
係咪代表無電?
我上網搵唔到manual
有冇得zoom?有機會係鏡頭折疊條罅個seal漏光
冇得zoom啊,估焦相機嚟可以手動較光圈同焦距,呢個情況有冇得攞去俾師傅check check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞