[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (68) 新年無人開post

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
新手一問
巴打們有冇玩過16-80果枝

本身我用緊XA-3 + 枝Kit鏡既
諗緊換唔換左枝Kit,定直頭連機身都買埋XT-30
但xt4竟然有防震

利申: Xt3柏金遜症機主
但xt3個揭芒啱影相啲
好在我唔拍片
係56.2影女好易柏金遜

"點解濛左ge?"
所以富士apsc真係冇一部完美嘅機
有揭芒冇ibis,有ibis得反芒,有ibis好揸手一係上代cmos一係冇防水冇雙咭
用緊1680,對焦段好滿意行山一流,但我冇你個枝kit 比較唔到
建議最好去皇室堡試玩下睇下重量同你部機夾唔夾
講真如果鏡岩先買鏡再決定換唔換機都唔遲
我係XS10 + 1680, 我覺得岩岩好BALANCE 到, 如果係XA3 我覺得會好辛苦, 支鏡重部機差唔多一倍
xs10 1680 same here
agger
CHING 單鏡走天崖?
想問下各位ching 去旅行帶三支鏡帶邊幾支好

依家諗緊有兩set鏡
揀邊set會抵玩啲同輕啲

Set 1:
xf 10-24mm f4
xf 23mm f2 或者 35mm f1.4
xf 50mm f2

Set 2:
Samyang 12mm f2
xf 16-80mm f4
xf 23mm f1.4 或者 35mm f1.4

利申:多數影風景(自然風景/建築)、景+人(打卡)、家庭、食物

Thx!
比我會揀set1 但枝50/2 會換55-200/等70-300
tele嗰part會方便啲 當然睇你多唔多用tele
影景10-24 好過用sy12+16-80
除非你有影星/銀河 要用到12/2

利申新手 參考下就好
有冇x pro 3用家講下個反mon係優點定缺點?

驚買左後悔
特色啫,你習慣用ovf/evf就唔覺係個問題
仲有枝23f2
之後都想補齊廣角長焦
你快門太低啦。。。。
eye level 影用evf / ovf
低過eye level 咪反個mon出黎睇
唔覺得有咩問題
我暫時都係想輕便先,所以先揀XA-3
點知每次暴曬下就咩都睇唔到
聽你咁講似乎evf有必要, 咁就要換機
X pro4 係咪至少要等到2022架?
xpro好似4年先出一部。。。有排等,放棄等啦,想買就買,唔岩玩咪放左佢囉
買支16.4 風景人食物都搞掂晒又可以影埋夜景
再加支tele
好 唔該晒👍🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞