[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (68) 新年無人開post

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
你見佢瘋狂推自己post都知啦
前幾日毒氣室問職員佢話3月中左右
想問下係相機set dynamic range 同後期raw拉陰影高光畫質上係咪冇分別?thanks
本來想第一水27,依家佢趕到咁好似等返一排再買好啲
有 睇翻呢條片
https://youtu.be/RjjCa73XxsY
thanks!
個價我估等d 鋪拆kit 會抵好多
依個一定
個問題係怕成批鏡入塵
35 ultron我都想買
算啦 只要係鏡 遲早都會入塵
識啲嘢
喺ff 機度暗角太大
而家apac 變50啱啱好
可惜我xe3 如果唔係xpro 會更平衡
有方hood j (lh12)(題外話個人覺得富士啲鏡加方hood 唔靚 e39 e46 方hood 先襯)
有神力環 最近對焦解放
有當佢虎爪咁用就perfect嘅對焦鏍絲
黑白設計 令面反光銀
E39 細細枝
鬼佬話直逼leica summicron 35 f2 asph (紫邊外)
如果影黑白acros 解決埋紫氣太重
手感好 造工正 xf 35 都靚仔同但相較之下真係有feel 好多
對焦行程夠短 捉拍一流
完全係鐘意細鏡 手動對焦 慢慢擰擰下 感受慢活嘅生活態度
缺點係二手價要4k左右 企咗好耐
比起2k嘅原廠 有埋af 係成個double
但如果玩一世 少少錢唔怕直上
同埋重170g 一樣咁重 但就墜手好多
散景有旋就見仁見智

殘體慎入

Btw 先出咗兩年就有update 但完全唔覺靚
http://petapixel.com/assets/uploads/2021/02/Voigtlander_35mm_F2_2-1.jpeg
識啲嘢
喺ff 機度暗角太大
而家apac 變50啱啱好
可惜我xe3 如果唔係xpro 會更平衡
有方hood j (lh12)(題外話個人覺得富士啲鏡加方hood 唔靚 e39 e46 方hood 先襯)
有神力環 最近對焦解放
有當佢虎爪咁用就perfect嘅對焦鏍絲
黑白設計 令面反光銀
E39 細細枝
鬼佬話直逼leica summicron 35 f2 asph (紫邊外)
如果影黑白acros 解決埋紫氣太重
手感好 造工正 xf 35 都靚仔同但相較之下真係有feel 好多
對焦行程夠短 捉拍一流
完全係鐘意細鏡 手動對焦 慢慢擰擰下 感受慢活嘅生活態度
缺點係二手價要4k左右 企咗好耐
比起2k嘅原廠 有埋af 係成個double
但如果玩一世 少少錢唔怕直上
同埋重170g 一樣咁重 但就墜手好多
散景有旋就見仁見智

殘體慎入

Btw 先出咗兩年就有update 但完全唔覺靚
http://petapixel.com/assets/uploads/2021/02/Voigtlander_35mm_F2_2-1.jpeg

太長唔quote 返
不過真心鏡意富士出嘅細相機
插手動鏡真心好屈
如果有日出返部淨係插ltm/m mount 冇自動對焦嘅情懷機我都肯買

畀巴打睇下插鏡上機身個size
暫時都冇點喺街見人用呢個combo
但對鐘意50 嘅我嚟講真係好夠做 輕細 無敵

放多幾張相 等巴打快啲買

睇完巴打d 介紹已經心郁郁想買
Price is what you pay value is what you got
爸打見你啲相都好sharp, 可唔可以分享下zone focus嘅要訣,我有支手動鏡係手,成日影完一堆相out fo唔要得
Dcfever 唔覺有呢支鏡既二手
我想入好耐
如果想你咁嘅模式
轉去B 唔駛用T
我部xt20係咁, 希望幫到你
fuji自定義入面個白平衡
係咪就算儲存左某個值 但只會跟返當前個值

好似我係fuji weekly跟某個模疑set佢wb係auto, r-6 b-6 我將佢set係c1

然後我用其他setting影相 將wb歸返r0 b0 再轉返c1 個自定義 佢就會都係r0 b0

如果將r-6 b-6 set係自定義wb就ok
轉返做c1 就會自動指向返去自定義白衝度
但自定義白平衡得3 個位
我set多幾個fuji weekly s setting就唔夠用 有冇解決方法
入完去會死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞