[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (68) 新年無人開post

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
如果ching多用嚟影星嘅話呢枝超值
早兩日見二手價淨鏡都係ard 1300
去過星際撚下部xe4想講個手感好差
完全無grip位
個手感同揸住部電話影相無乜分別
同埋後面少左個碌操控都差左
leica m機都無 仲要重好多
睇習慣嘅啫呢d野
Xpro3都有grip位,xe3都有
富士今次係要賺埋配件錢,關習慣咩事
講真比例上有幾多個人執著買原廠grip

副廠配件多如天上繁星

原廠出呢d配件只係令用家叫有選擇

講到賺錢真係有排都未夠班
又好似係,我對XE系列太過有期待而偏激咗,sor
星際fever?
sor乜9

以事論事

不過講開又講
本來我都好期待XE4
但忍唔到手買左X100V
而家對XE4無咩感覺

初初睇中XE4都係貪佢細同輕
做得隨身機都只會插餅鏡

諗諗下
預左唔換鏡嘅話 X100V夠用有突

反正要換鏡我仲有其他系統
ching想知你支ultron同heliar係用緊咩adapter
我當初係一心諗住xe3+揭芒=xe4就好完美

不過見佢扣咗後輪同話想cut xe系列就已經唔諗佢

直至買埋新27配埋xpro3就連x100v都唔使考慮
對我而言

XE3 vs XE4

最大分別係多左classic negative
xt3 xt30幾時有classic neg
好明顯唔會比
用capture one la 輕鬆有
第三方軟件始終有d分別
btw 講開software
你地用開咩黎執?
成日聽人講富士用Capture One 好d
Lightroom係咪真係好唔得?
新手想問咁多位有無覺得啲咩ig page影出黎既相幾靚值得follow下,學下野
唔係冇分別?如果影raw
好似都有分別,睇youtube 成日比較兩個開RAF 檔出黎會唔同
好似點都唔可以同機身sensor 出既一樣
要一樣只係可以用Fujifilm自己個X RAW Studio
因為要插住機用返部機render d 相
等等吓XT5賣街都未必畀xt3有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞