[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (68) 新年無人開post

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
x100f下左架?
可能怕打到X-E4
xt3上次上去冇
嗰時都有諗住一係買3一係就買10
神力環係邊隻?插富士手動鏡變到自動對焦?
同問
普通 m mount轉 x mount
應該冇自動對焦
我用呢隻
Fotodiox出咗呀
不過唔符合我玩鏡哲學
除非我有靚嘅奶鏡想上x mount 又老花到要用autofocus
唔係嘅話都想慢慢影
又大舊又牙咋 唔用t3 t4 h1 呢啲都頭重腳輕得好犀利
https://fotodioxpro.com/products/lm-fxrf-prn
我都係
淘寶但好耐用 係有時枝鏡重啲 緊啲會有啲鬆動位

其實想換隻靚啲嘅shoten 嘅 但太貴冇錢
但冇哭喎玩貓清
一手哭都要700
前幾日上有s10 t30 t4
冇放t3 出嚟唔知問staff 有冇
巴打你咁問都好難有人答實你

我睇先睇price.com 行水差兩三千蚊
預咗有咩事嘅咪拎呢兩三千蚊去整囉
同埋富士行貨係藍就大家都知㗎啦
咁再等下先4000$連hood
雖然數碼ltm/m mount細機依件事聽落好吸引
但如果ltm/m mount冇得玩黃班 感覺係爭咁啲嘢
Peaking is the new rangefinder
黃豆對焦好睇唔好用 有啲炫光 遠啲啲 構圖唔準
當然evf 冇得好似旁軸咁睇埋構圖側邊 又食電 暗光又仲係差咁啲
有時我都諗 如果唔係我由菲林旁軸玩起 我都唔會鐘意m mount

當然市場上都有其他x mount 手動鏡頭
但比起啲m mount 嘅造工 刻度 手感 真係不敢恭維

Anyway 由最平epson rd1 im或者m8 要8-9k
但平價細底x機 由xa xe 到xt xpro
1k 到10k都有
淨係呢點性價比屈咗機
一分錢一分貨 兩毫錢兩分貨 三塊錢三分貨

如果真係覺得差啲嘅 有鋪癮 咪買咯 m240 m9 都係萬中
知道自己要乜就去馬啦 直上最開心 兩點間直線最近

早買早享受 唔係你買完fuji 都係心有戚戚然 仲想再上 然後日日睇二手行情,日日睇唔順眼部機 用落都唔開心

利申 窮學生買咗部m8 開心使用中 覺得唔做job 時開心過用fuji
Peaking is the new rangefinder
黃豆對焦好睇唔好用 有啲炫光 遠啲啲 構圖唔準
當然evf 冇得好似旁軸咁睇埋構圖側邊 又食電 暗光又仲係差咁啲
有時我都諗 如果唔係我由菲林旁軸玩起 我都唔會鐘意m mount

當然市場上都有其他x mount 手動鏡頭
但比起啲m mount 嘅造工 刻度 手感 真係不敢恭維

Anyway 由最平epson rd1 im或者m8 要8-9k
但平價細底x機 由xa xe 到xt xpro
1k 到10k都有
淨係呢點性價比屈咗機
一分錢一分貨 兩毫錢兩分貨 三塊錢三分貨

如果真係覺得差啲嘅 有鋪癮 咪買咯 m240 m9 都係萬中
知道自己要乜就去馬啦 直上最開心 兩點間直線最近

早買早享受 唔係你買完fuji 都係心有戚戚然 仲想再上 然後日日睇二手行情,日日睇唔順眼部機 用落都唔開心

利申 窮學生買咗部m8 開心使用中 覺得唔做job 時開心過用fuji

我其實Fuji機配手動鏡嘅話都係揀slr鏡多..不過法蘭距結構問題咁樣駁都唔會mini得去邊

菲林我都係近年先開始接觸rangefinder (利申用緊俄仔機
可能係我對黃斑對焦仲有新鮮感掛

Btw有個小方法可以令黃斑影對焦啲, 見傾開分享吓
http://rick_oleson.tripod.com/index-165.html
岩岩入左支1024m2 想買平民少少既filter(cpl, nd64, nd1000) 大家會揀咩牌子?
師兄枝鏡幾錢入 同樣心大心細想買
我1680 cpl係用Hoya 定kenko (唔記得左 好似4,5百)
B+W, 賣咗鏡都用得返
唔用好過

隨時送多兩隻UFO俾你
我成日覺得好多水貨都係新淨二手貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞