[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (68) 新年無人開post

1001 回覆
12 Like 2 Dislike

不過買XE4不如買XT30咁
用緊sony a6400,想試吓用富士,應該買xs10定x100v好?x100v個混合視窗好吸引,但實際又冇乜需要,主要用途係影小朋友
剩係機背啲掣齊啲冇CUT走後滾輪就已經贏九條街
XE4贏個自拍MON咁
純粹想體驗下就x100v la
一買xs10就等於換系統 d鏡要換過哂
睇你想唔想養兩個鏡群啫
XS10有防手震, X100V加埋原廠配件有防塵防水
鳩估想迫人習慣用touch screen 操作
有時ok有時pk咁囉
明明Dpad+蘑菇好正
Fuji就最撚鍾意畀蘑菇你cut dpad, 想要齊呀?買貴啲啦!

家陣XE4連Q制都移埋上頂
擺位咁唔就手嘅Quick menu, quick響邊
XE4根本定位賣樣入門機
我覺得佢而家入門到xt200咁

xt-20
Xt200機頂都3個轉盤
如果可以自己set嘅啲平常用嘅操作都齊好多

其實我係唔明富士整走後滾輪做咩
我嚟講佢整走前滾輪對操作反而冇乜影響
反正個位都唔太順手

後邊個個我set黎換film sim
遲啲可能好似leica T咁一塊touch mon 算
如果做到好似手機咁順暢我又唔拘呀
FF吓Apple出手授權iOS放落相機度
可以Airdrop過相唔洗再受啲垃圾app氣
諗吓好啦
裝個簡化版安撞落去都唔掂啦
開機耐會影響拍攝體驗,長期待機又會唔記得叉電

好似gr3嗰啲長期跟身都仲有機會嘅

新手第一次PO相
X-S10 + XF18-55
大家會唔會覺得第一張味精重咗啲?
我覺得都順眼,少少重手但未至於怪色
跟機吊鐘花,都係xs10 1680

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞