[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (68) 新年無人開post

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
Sony黑科技同Fuji比 一定係差一截
齋講人臉對焦都真係幾廢下
但用家表示: so what??
X-E4啦
多啲film sim玩下

記得買水貨
但係xe3水$2500都唔使真係好撚吸引
依家買就XE3啦
可以等返一年半載或者唔care budget就XE4
不過如果玩得Leica M鏡應該都唔care budget
其實唔係
利申a7c轉xs10, 但我基本上唔用af-c ,但多數人話afc先係最大分別
點解唔直頭X pro 3
好耐無掂攝影
而家買富士機鏡水貨大概去邊幾間鋪買好?
有無巴打可以分享下

因為咁岩碌到出面有個post屌三羊四寶
而家好差了?
大家邊到買多
我聽唔到
想問 如果唔玩菲林模擬
是否浪費曬 富士大賣點?

或者咁講 用富士機 就唔洗專登執raw ??
係 不過你唔會唔玩

就算影raw, 去到c1 or lr 先轉個菲林模擬,之後再細執相不知幾正

富士機另一好處係相機操作上已經有好多野可以調,例如DR, 陰影高光個d,令你唔使一定要落raw 先調,又可以直出貼近想要既效果
S/F 雙修緊
與其買完心囉囉攣想換X pro 3 不如一步到位
包靚仔
xt30升xs10小小心得:

其實個外形睇多幾眼都唔算好核突,都接受到。

手感上,呢個唔洗講,xt30呢d雙位數機真係要落grip先好手感,尤其插90/16-55呢類重鏡,xt30就算有hand grip揸得耐都唔舒服,但xs10完全無呢個問題。

操作上,一開始轉xs10無睇manual慢慢摸,要熟習所需既時間一定係比起升單位數機慢,無咗af-s/c/m粒制都要慢慢摸翻係邊度set。但其實xs10都多咗好多custom setting同制可以慢慢set,左邊dial亦可以set做iso dial,做到類似xt3 4既做法,另外果堆iso,q,rec, viewfinder隔離,af-on,ae-l呢6個button全部都可以自己set做咩功能,另外同xt30一樣個mon上下左右都可以custom,即係total其實都有7個fn custom位,我就用咗其中一粒嚟切換af-s/c/m,都算方便,感覺係翻翻去以前單反年代望住個viewfinder隻手可以係咁set野既感覺。

性能上,唔知係咪我果陣部xt30唔好彩既問題,感覺evf同個mon d色都唔太match,自己調咗好耐先較啱色,反而xs10出廠兩個色已經match。對焦速度上,用35.4 56.2 50230呢d慢鏡感覺係快咗少少,但唔算大躍進,無xt20升xt30個對焦速度提升感咁大。highlight shadow由一級+-變成半級,亦多咗幾個白平衡同clarity既setting,對於急出相既人嚟講越多詳細既setting越好

ibis上,真係解放咗堆手動鏡同16-55既能力,試過16-55@55mm 1/6s影咗幾張成功率都幾高。唔好話ibis唔重要,當你影開靜態野,就算影人像用90/2無ibis起碼都要1/150先叫幅幅sharp,有ibis我90/2可以1/60其實可以減低果1級多既iso對日落影相嚟講真係已經有好大幫助。

總括嚟講今次升級幾滿意,期待年尾出x-h2換新sensor
想問下afs對焦,xs10同a7c爭幾遠?點解會轉xs10?
想買xs10又見到有xh2消息
無咗個dpad會唔會爭好遠?manual focus係咪變咗入quick menu set, 或者assign做c1-4?
都唔係㗎,大部唔少㗎其實
依家我都想放xpro3同鏡入x100v再入多套FF...
富士啲人面追焦真係唔勁
入quick menu set,冇其他有獨立掣咁直覺
其實xs10個樣就係單反樣,如果pasm轉盤唔印字上去肯定冇咁多人彈
無咗dpad呢件事我由xt20升xt30已經習慣咗lu,menu果度可以用翻個乳頭control,果4個custom function變做swipe個mon既上下左右,xt30呢方面有時唔係好靈敏,掃完都無咩反應,xs10就改善咗感覺上都幾好。上面講錯咗,4個方向既mon swipe+6 fn button+左輪total有11個function可以自己set,其實係比之前d機flexible咗。

轉af/mf好似我上面咁講可以assign一粒制做對焦模式切換,咁就取代咗其他機可以係前面轉af mode呢個function。c1-c4都可以有獨立既對焦模式,即係可以c1 set mf,c2 set af-s,c3 set af-c咁,其實比xt30更加方便。最方便係以前xt30你轉c1-c7個white balance細執果度(即係R+- B+-),就算c1-c7個細執setting都係keep住無變好on9(唔知係咪我唔識用),但xs10個c1-c4就真係完全獨立個體嚟,點set都唔會影響其他custom mode,所以我覺得呢個做法其實反而比xt30咁方便咗
少用afs 答唔到
主要鏡頭大細重量因為a7c 加24105對我泥講size 太大唔靚仔
但我又好鍾意個焦段,而且又想玩長焦
xs10 +1680 match
我返工出街要選擇輕便放係袋,就揀咗XE4+手動鏡,得閒就過下攝影手癮
有冇gfx用家可以分享下你地用緊咩鏡 點解咁配
原廠嗰幾支焦段好重覆

我諗住一支50mm輕巧 一支45-100mm方便變焦

最後可能一支30mm影景/私房 不過得3.5光圈好尷尬
多謝樓上幾位巴打分享意見。

費事quote得太長,所以無quote
諗諗下支32-63其實又夠cover常用焦段 4光圈又同3.5差唔多

不過係重 做鏡頭蓋會辛苦少少 畫質好似差少少咁
又同45-100重疊左唔少
我揀咗xpro3+新27
係個大芒向內冇咁方便
X-E4淨機好難揸 加grip就fit到漏
根本迫你連grip買

btw入富士坑冇耐 想問下通常等幾耐先有水貨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞