[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (68) 新年無人開post

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
點解
未玩過相機咩 毒癮
原來係咁
德仔老豆果度
想問大家平時點清潔富士鏡頭 對焦+光圈環?
空氣唔流通 有支肺炎
焗住幫襯中港
咁黑仔 忽然間壞?
以前部Xt20 壞過一次,局住拎去整。
因為呢枝好用嘛
不過一個月都會有一枝,我4K入連LH12, 應該等出二代,先有人放返一代出嚟,
二代短1/3,多返個月牙對焦,似返奶嘅八妹,到時有就Update你啦
冇架,其實福仔新出嘅鏡頭唔係咁啱估焦,佢5m開外到無限遠嘅好多時都好窄身

你見福仔嘅對焦尺為咗快速對焦
其實減省咗好多空間
除咗說服自己模糊咗都有Feel/手動鏡頭唔洗追求準繩/收光圈超焦距/影到當贏
好多時候都真係練習得嚟
我對焦係用Kai W 教嘅方法, 先將對焦桿預判,通常係推到無限遠,然後對焦嘅時候就輕輕收少少返嚟,大概3-5M左右好多時候見畫面一中紅我就即㩒,講求眼到心到手到(何藩嘅街頭攝影叢談),始終用定焦用慣咗嚟嚟去去都係嗰個焦距,之前用Leica 又會慣咗一定嘅空間感,大致知道個位置同距離感,人Ready 咗,跟住諗住構圖(如果係影朋友嘅我通常會就輕輕引導一下同時預下佢擰轉頭,撥頭髮,等嗰一剎那),然後頭髮位、衫領、眼鏡位嗰啲最易中相位對焦。兩隻眼花開兩朵。左眼留意外面周圍,右眼睇畫面有冇紅,咁樣嘅話捉Decisvie Moment 就準好多
當然呢度都取巧成份多,因為你見我都係影靜物嘢,我有用連拍,收光圈,同埋Set 峰值對焦做低
因為好多時候如果Set 咗高嘅話,對啲大範圍嘅就會好大面積嘅紅,會好干擾,同黃班嘅簡潔都係差咁啲

最後都有關acutuance,即係光比大時嘅光線時影,唔好光線就放棄,揀相時嚴格啲,咁樣自然就會有Sharp 相啦。
仲有兩點係小弟始終後生啲,眼力好啲,雖然戴眼鏡,但點都好啲嘅。而且我用嚟用去都係嗰枝鏡,試過成個禮拜係咁練,真係會比平時貪心左轉右轉發揮得好多,甚至有個Feel係好似人鏡合一,心中有景咁,盲拍都捉到,當然相應地就冇咁Sharp啦。

After all,講完一大輪我都係會繼續水你課金,唔Sharp 可能係鏡嘅問題喎,快買新鏡,買咗就會Sharp

畀人mon post
我仲諗住買
我岩堅想買
近排屎忽痕想入16.4或者16-80玩吓
家吓用緊x-t30 鏡就samyang 12 1855 35.4同50230
巴打們覺得應該放1855換1680定就咁入枝16.4好

利申平時影開風景 女朋友 or景+女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞