[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (68) 新年無人開post

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
23同27差好少,其實都係睇你自己
買27都係貪佢細
18-55抵用,咁光學質素一定唔係最top,不過如果都係放下IG咁夠晒
不過X-E4同X-pro3呢d機都一定係配定焦靚仔
有冇巴打知邊度仲有X100T買
買X100V啦
等效28同等效40兩會事黎
等效40可以上網搵olympus 35 rd/rc/sp既相黎睇下
F都可能仲會有
咪即係xt4 囉
仲加大咗電量添 有興趣師兄可以入手
瞓左好耐?
翻芒又唔同揭芒
唔鍾意XT4個mon同埋啲video function
其實你唔用佢個揭mon 同唔拍video咪得囉
想請教下用M mode個時點樣先set 到調教shutter speed個陣個EV唔會跟住郁
咁就唔係M mode啦
係咁架咩
我以為係M mode 所有野都係要獨立set 先叫全手動
咪啱囉
EV唔會郁咁咪有樣嘢自動補償咗
跟住郁咪話你知你個setting唔夠咁光
iso aperture shutter speed
EV值簡單黎講就係同你講張相喺部相機用緊嘅測光邏輯/模式下 "夠唔夠光"
M Mode模式, 姐係自己較快門, 光圈, ISO
假設拍攝場合, 相機測光模式同埋光圈 + ISO唔變, 較快或者較慢快門就會影響進光量, 造成成像光左/暗左, 咁EV值就會改變
同樣情境下, 如果你用光圈先決模式再扭個加減EV 其實就係令到相機自動改變快門去令到張相變更加光/暗(因為光圈被你手動鎖定左), 快門先決嘅話就令相機自動改變光圈(因為快門被你手動鎖定左)

利申新手 有錯請插
想收部金色xf10玩下
今日買咗X100V,想問下禁完PLAY制睇相,之後再半按快門, 快門簾個位會有聲係咪正常
唔係個viewfinder有聲咩
差唔多嗰個位, 但係由MENU禁出去又冇事
係咪正常的
你留意吓,㩒play個viewfinder塊黑咭會彈上嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞