[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (68) 新年無人開post

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
有得trade in 個啲都。。
水貨
而家富士機壞除咗皇室堡官方之外仲可以去邊啲有信譽嘅舖整
上次支鏡係咁上下郁佢都可以話冇事
我去星際買水貨鏡其實都當係買 mint 二手算數

仲未敢買水貨 body…
XE3賣到幾多錢? 我都想賣左部XE3 upgrade上XS10 / XT4
冇記錯好似3000
淨機都3000?
對唔字,係千五,就錯咗
拎去荃灣總廠整

自貼三張 然後想放器材

行 有單有盒有HOOD 10-24 連個CPL
水 冇單冇盒有HOOD 18-55 連個B+W UV

https://t.me/Yoyo123abc
你張sd卡咩速度,影嚟睇下
同埋影完load 1,2秒係用緊咩速度嘅快門?
影完要等1-2秒係因為你set咗清晰度,
不論你+定-咗,總之清晰度唔係0的話,影完就要load一陣先可以再影,唔關你張卡嘅事。

更加唔會關快門速度事
清晰度你係指sharpness?
我自己用冇咩影響
我問快門速度係因為富士有個function叫long exposure nr
當user用1秒以上快門會用同曝多同等秒數去做noise reduction
可以check下有冇開左呢個function, 冇嘅話多數係張卡問題
"Clarity"
睇其他 group 都耐唔耐有人問
中呢樣機會大過 long exposure 嘅
長知識了
gfx冇呢啲新嘢
咁巴打記得check 埋
師兄你第三張ISO 幾多?
千五我同你收啦 加多小小都ok
想要銀色

多謝晒咁多位巴打解答
如果成個連登都係巴打們咁有心真係好
btw 我熄咗即時preview 去測試
clarity 較0 真係會快好多
基本上係可以即時再影
較做+2 就即刻變返要load

咁我又想問另一問題,
有冇咩方法可以較clarity都load快啲
到底係影完部機自己後製緊
定係寫入sd card嘅速度問題呢
同埋其實都想換張128/256GB卡
有冇巴打有推薦
我係千五放咗喇巴打
雖然都係銀色
冇得攪,等緊相機計數
我會影 raw 用返 capture one 個 clarity 算
唔該巴打
開頭我都以為自己會有心機執RAW
後尾發現其實自己都幾懶
所以而家都想盡量每張影好啲
可以直出唔洗執咁就好
佢都係 apply 咗 Fuji 啲 simulation 咁嘅樣,其實都係同直出一樣咁方便,如果你想加 clarity 都可以成批加落去

我覺得佢成日都影到 under 咗,我通常都要入電腦再執吓 exposure...

如果你平時唔經電腦咁就真係爭得遠啲
如果成日覺得影under咗,可能要較下evf/mon個光度

Xpro3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞