【急】正在賣樓,個買家突然失業要求退返啲訂畀佢,你退唔退?

1001 回覆
1128 Like 99 Dislike
推遲成交期目的係?
如果係搵工,比著你搵到,因為係新工,銀行唔借,借到成數都唔多。
除非諗計籌旗full pay
學費黎

咁多年過去,都有告誡自己
你都on9既
賣家呢一刻有下面呢d選項
真係睇唔到咩情況下要揀1先

1. 賣家好人唔殺訂
結果: 賣家坐2個月乜春都無 失佣金 失律師費
買家乜損失都無就走左

2. 賣家殺訂
結果: 賣家收800k 買家無800k

3. 攬炒 賣家殺訂 買家老破
結果: 賣家坐2個月有條爛數 買家老破

4. 賣家殺訂 買家照成交
結果: 賣家全收
減80萬無得再額外追,因為殺已經cover 左
減夠100萬,就有得追多20萬了
未必
佢簽左正式買賣合約已經冇左撻訂賠佣呢個條款

所以隨左殺佢訂之外(只係賠償)
重可以再追所有賣方嘅損失(樓價,律師費,佣金等等)
同意 最多咪比買家同親戚朋友笑柒話比左訂睇岩第個單位個弱智賣家都肯退
睇下真係失業定唔批
唔肯既話真係唔批, 咁都冇計只好殺
肯既話就係失業, 比時間佢搵工

一直以來,我個friend都只係透過agent同買方deal,雙方都冇對面聯絡電話,點知今朝我個friend出門口返工,就被買方(一對男女)喺大厦門口截停

冇講過睇樓時成家人被買家見過哂
嘩 你情我願叫陰質錢 有人揸住支搶叫佢簽架?
我覺得本來係唔需要去到咁盡,畢竟意外嘅嘢好難講

不過樓主都唔係唔肯,咁嘅態度,洗乜俾面

點都好,問多兩句,有啲人唔係冇錢,只係想換貨
殺訂啦, fat fat
你話既然你無工開
每月出3萬糧比你, 每朝係你樓下扮狗吠
點解未批按揭都夠膽比訂金?
其實失業,銀行會即cut 按揭?假設批左
咁都得就唔洗落訂啦師兄
弱智唔好出聲啦好心
戇鳩鳩 公平交易關咩良知事

你買樓賺咗錢係咪分返俾我啊
上門睇樓時見過,電話聯絡through agent
冇電話
傾價當然係agent deal

但買家有睇過樓,層樓自住
重要有pasp 有晒地址
同保安講聲 利是今年大封d
跟住去酒店住返兩個月
再搞你就申禁制令 報驚
你有80萬可以慢慢玩
我都係受軟唔受硬 好聲氣俾返三五成你
當然全部就無可能
人係要為自己失誤付出代價
好多係咁喎
唔退係本份 退係情份
好聲好氣傾 都可以考慮下酌情退返少少
靠嚇既就唔洗理佢 再跟蹤你就報狗
支持呢個做法
真係一蚊都唔好退
殺訂係合情合理嘅

但你上得來問,因為你仲有少少同理心,唔知點算好

你想幫人嘅,可以搵買家了解多D ,大家傾吓囉

你想殺訂嘅咪直接同個Agent 講,直接了當
咁犀利,咁佢失業可以轉做私家偵探做踩線喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞