【急】正在賣樓,個買家突然失業要求退返啲訂畀佢,你退唔退?

1001 回覆
1128 Like 99 Dislike
無左80萬個情緒失控好正常, 你班連登仔因為人地"兇人"就話唔駛理, 有無設身置地諗過. 樓主個firend回覆話: 等agent搞, 聽就好聽, 好似好理性咁, 但大家睇段野都知, 咁咪即係reject囉....
如果樓價無端端大跌, 對你有實質捐失, 你殺訂, 都無乜說話好講, 如果樓價無跌, 其實真係無咩太大捐失(當然明白有風險/時間), 就殺左人地80萬.

其實如果真係良心為本, 唔好理佢"兇' 唔 "兇" 先(除非佢好極端), 應該坐底傾下, 叫佢地証明下係咪真係俾人炒先... 係咪真係無能力先.... 如果真係雙失+九成按, 個80萬真係佢地身家, 係咪應該孝慮其它處理? 其實扣起廿萬當自己投資獲利, 大家好來好去, 都唔錯啦.

我只係想從新, 唔好好易咁話, 佢"兇"你, 就做一個決定, 無左80萬, 情緒失控係好正常. 其實先警告一下佢就得, 你講一句: 你唔好再兇我, 佢地明自己會立刻變死狗mode, 佢地唔明, 咁佢地自己負責任.
有求於人係咁嘅態度?
唔退
佢講得話陰質錢個句可以照袋了
唔退!
睇標題覺得係好慘
仲想叫樓主幫下
但睇到變臉個度已經覺得可以唔洗理
果兩條友做多咗啦
本身退係人情 唔退係道理
你要人退訂 即係要人賣人情俾你
開頭賣慘咪幾好
一改口兇人就注定係輸清80萬
原來係咁 不過實際追差價應該有難度. 始終個人追個人, 唔同地產商財雄勢大成個legal department 服侍你
求緊人退訂都仲咁惡
痴線,肯退一半已經好好人
劏?點劏?d錢樓主呃返黎?
咁大筆錢簽名之前無考慮過風險?
唔退,即刻潛水走佬
咁佢自己要承擔返個風險喎
好聲氣會退三兩成比佢
咁既態度不了
總之發窮惡就狙擊
其實樓主朋友理論上已經搬走左賣緊果個單位
就算俾佢見過你老婆仔女 佢又唔知你最新住邊 正路應該唔撚洗驚佢
關你鬼事?
Agger
因為合約寫明必買必賣. 本身我賣俾你5球, 你反口. 依家我賣唔返5球, 損失咪問你拎
如果落咗訂可以退返
就唔叫訂金啦
由佢死
最好冇80萬冇工開可以夠餓死全家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞