【急】正在賣樓,個買家突然失業要求退返啲訂畀佢,你退唔退?

1001 回覆
1128 Like 99 Dislike
態度好仲有得傾,態度差就唔洗諗
咁串,殺佢訂啦
個買家都幾好笑,設身處地有條友有事求你仲串串貢,連唯一想幫佢嘅藉口都冇埋
好聲好氣退1半,呢呢路路唔退
個買家咁叻,80萬好易儲到
致賣家:

[有闗財務問題及要求回訂事宜]

經中介人轉達訊息及在xx年xx月xx日於樓下見面 得知閣下財政上有困難而要求本人退返訂金 本人和中介人相討,決定如下:

1.決定
本人將不回退還訂金,依例沒收全部訂金

2.上述決定原因
本人於 xx年xx月xx日 被閣下及其伴侶 在本人樓下恐嚇本人要求還返訂金

本人在此明確表示威逼及恐嚇下 不會滿足閣下的要求

在威逼下本人將會以確保性命安全為優先 由於本人及其家人極有可能在將來被再次恐嚇 即使退還訂金亦不保證性命安全 相反地 如就範威脅 本人在未來交易將極有可能再次發生同類威嚇

3.行動採取
本人將會通知我方律師樓以便聽取法律意見及聘請其他律師對閣下採取法律行動
本人亦將報警 和通知屋苑管理處 以加強防範陌生人威脅

本人在此重申 威逼及恐嚇 是嚴重刑事罪行 本人為加強防範閣下恐嚇聽取及法律意見 預見相關支出多於閣下訂金 就威逼及恐嚇 雙方現已皆有損失
如閣下只懇求退還訂金 雙方損失都是極低的 但閣下是威脅己招致我方極大損失 因此不排除追討另外身心創傷的損失 本人希望息事寧人 希望閣下停止以威逼及恐嚇本人及其家人

======================================
屌柒個買家啦 個message 就係

談,可以!
打,奉陪!
欺,妄想!
賺80萬wor, 咪嚇囉
攞你80萬請保鏢都重得
一定要告埋恐嚇睇佢點仆街

80萬積蓄黎渣
你唔撚係買完層樓個戶口無晒錢就入去住?
搬屋 家私 電器都要買 樣樣都係錢

佢點計戶口一定有幾皮野
點迫到上絕路
條女靚唔靚?
你退完80萬就再上黎搵你拎多80萬 真。憑實力拎

跟住D人都會話俾佢啦 人地知你住邊有咩屋企人 好危險

睇回覆就見到兒登仔有幾多個係有智慧知人性
我憑自己實力, DLLM
佢可能冇預到自己兩公婆失業唔緊要 (或者睇中第二間)
可以去問人有冇得私了退返訂
但個重點係佢態度呀 兇鳩人做乜撚
唔比陣間賣家承受唔住恐嚇
陣間出左事係咪又可以瀨返落個買家先
根本成件事就係道理行先 人情就賣家決定比唔比返
發爛渣就可以拎返80萬 財仔唔洗做啦 銀行唔洗做啦
佢好態度求下 都可能有得傾
為左80萬兇鳩人仔女冇野呀
陣間真係唔比返80萬佢
買家又搞人地仔女出左事 係咪又計落你度先
10%訂都80萬
樓價800萬
份首期都夠食成年
係度扮慘?
咁撚串就一定照袋
我同意,好聲好氣仲可以退1半
其實 你有冇諗過 佢賣果個單位 唔一定係佢住緊果個單位?
呢d衰格撚平時恰得人多
依家唔企硬=助長佢地有咩事都兇人
啱啊,所以個政府捉你班傻閪入集中營都要日後留一線,政府有晒你啲資料,無理性上嚟真係隨時攬炒咋,到時有咩傷亡真係喊都無謂啦
啦啦聲用個80萬搵新地方再繼續賣樓
廚房幾大
唔係current既問題, 係銀行借唔到比佢既問題
完美演繹左點解富者越富 錢就係咁易賺 Even都唔係佢要去賺 係會有弱智自己送錢上門㩒埋鐘叫你出黎拎
如果樓市升,仲會唔會”冇錢比”?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞