Storerooms到底有幾好賺?

1001 回覆
1535 Like 24 Dislike
扮黃扮文青
其實都係為左賺到fat fat
今次總算睇穿呢間野既真面目
我記得佢之前重要出po串d客窮就返大陸買
話自己d原裝poster有價有市 落左好多心機搵返黎 又吹到唔知邊到上框 價值連城咁
香港法律上,好似冇所謂”獨家代理權”?
請法律JJ指正

我覺得啲鋪賣支那野無問題
係欣賞應該一早大方啲公開係出自中国手工藝創作
Ching講得岩呀
香港既文青風氣真係好撚令人嘔心
文青唔係cafe打個卡 著下靚衫
幫襯「文青」店 ig執相排下版
文青呢樣野俾人搞到好俗
其實咁賣咸蛋超人既創作有冇侵權
佢一張poster 好L貴架賣到
唔係話幫storerooms但佢target嘅客都唔係深水埗內嘅露宿者劏房居民 咁都可以拎嚟講?
以我所知香港係冇獨家代理權呢樣嘢
即是你話你同呢個品牌攞咗代理
同品牌溝通過

但係有其他舖頭喺唔同渠道再買返返黎賣
其實人哋好似都冇犯法的

P.S. 以前大學上堂好似聽過
證明佢真係問咗製作人拎香港區幾個月嘅獨家
呢幾個月香港其他鋪係冇得賣
但「香港區」以外嘅地方就另計
個製作人冇違約
可況都冇白紙黑字簽過名
之前見到一張反斗奇兵嘅海報
$2000
佢貪得太狼死 正正經經賣正貨都賺到笑啦
重要死去大陸入貨當外國貨賣
但又要比人係taobao呢d 咁大眾既平通搵到同一個人賣同一個貨源既野 咁就千尻幾

不過最賤都係del comment, blk acc 好撚中共

不得了 咁就2k 香港人真有米
大家估下爆po開唔開到(2)(3)(4)(5).....
文青為自己嘅「文藝氣息」感到沾沾自喜
但同時佢哋根本冇睇下個社會發生咩事
到底佢哋仲係咪自己心目中嗰個特別有腦嘅文青?
某程度上個原創人唔介意+唔告就冇
啲同人創作都係咁
例子好似Eva早排公開話禁色情內容二創就應該會比人告/要求下架
但佢都繼續比人有限度二創
踢爆左重扮到落左好多心機
嘔心到 所謂包裝咪就係為左誤導d客而包裝
咁唔止storerooms好多舖都可以反映呢個諷刺現象
如果單就佢啲poster講 問題主要在於markup太高食水太深 咁覺得貴咪唔好買 而poster真偽都好難去辨認 但睇美人ig似乎日本的確係有門路入手正版海報
而家主要問題在於佢誤導消費者,mv落佢credit而唔係落首飾原創者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞