[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 3

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
住滿三年就得,咁成年人得唔得?
佢意思會唔會係問緊,封城下俾唔俾?
都俾,因為搬屋係其中一個許可情況嚟
我唔係喺度讀中學,所以唔清楚喎
edinburgh租屋係貴啲既
我覺得最大問題係呢半年都冇得去做運動,成日都淨係坐喺度
我見都唔少工係初入職第一二個月係training
我記得係得架
有兩個條件
1. 要有居留權
2. 入學前連續喺scotland住滿三年
咁點解英格蘭窮撚唔全鳩部三年前搬去蘇格蘭住?
因為讀中學,都係睇佢住邊區就派附近既比佢

技術上好似有啲複習,因為佢地england出世,父母係english,就佢就係english,住邊都係english
(我都想知到底係點)
聽講過,有人喺isle of man既人,攞british passport
但佢唔係irish,唔係scottish,唔係welsh,又唔係english
黎左scotland讀大學,收左佢international student fee
就好似香港出世既british citizen咁
我希望第日住格城愛城交界,半小時內去到兩邊

但又想住英格蘭solent

真係心大心細
唔好啊ching
你親身睇啦
同埋記得揀d energy report 好少少
退休唔考慮下dundee個d?
我記得個roommate 有呻過
佢話EU嚟到可以申請免費讀大學
反而佢一個英格蘭人嚟到因為法例問題要俾錢
你咪同佢講你班英格蘭西人食哂我大蘇格蘭北海油田將啲工搬去諾力治我都未同你計

最記得以前蘇格蘭讀書時教授次次講到呢度就咬牙切齒
咁我又唔係真係完全退休,都有機會做下野既,只係唔太急。
咁脫英咪獨吞
所以我覺得第日分家好難

英女蝗啲蘇格蘭渡假古堡要還畀畀蘇格蘭應該冇異議,但如果古堡內有幅移動得到的油畫或有隻鑽石蛋呢?真係有排拗。
蘇獨咗之後工作機會會少咗定多咗 我比較擔心呢樣野
早少少去啦
煲香港磨咁耐做咩
好似新移民黎香港都係愈早讀愈好
由溝鬼妹開始啦
親身去啦
通常斜頂 雪會自己跌落黎
同埋呢度積雪少
唔似加拿大咁要剷

呢度租屋heating係 required for landlord to provide

窗要有double glazing
同埋energy efficiency report 最好係 A/B

另外住tenement/ apartment 會慳暖氣
住detached/ semi-detached house暖氣會貴d
因為多左exposed surface, heat loss會大d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞